İskenderun Körfezi'ndeki demersal stoklarda hedef olmayan türler ve biyokütlelerinin tahmini
Non-target demersal species inhabiting İskenderun Bay and their biomass estimation
- Tez No: 135879
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET FATİH CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Hedef Olmayan Türler, Tabakalı örnekleme, Taranan Alan Metodu, Biyomas Tahmini, İskenderun Körfezi, Non-Target Species, Stratified Sampling, Swept Area Method, Biomass Estimation, İskenderun Bay
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
ÖZET İSKENDERUN korfeztndeki demersal stoklarda HEDEF OLMAYAN TÜRLER VE BİYOKÜTLELERİNİN TAHMİNİ Bu çalışmada İskenderun Körfezi'nde demersal stoklarda hedef olmayan türler ve biyokütle miktarları tahmin edilmiştir. Örnekleme yöntemi olarak 'Tabakalı Örnekleme' yönteminin kullanıldığı çalışmada, biyokütle tahminleri için 'Alan Tarama Yöntemi' kullanılmıştır. Bu amaçla çalışma alam (Uluçınar ve Hurmaboğazı arasındaki hattın kuzeyi ) derinliğe göre 3 Alt Alana (I. Alt Alan: 0-20 m, II. Alt Alan: 20-50m ve IH. Alt Alan: >50 m) ayrılmıştır. Çalışma boyunca farklı familyalara ait 28 hedef olmayan tür tanımlanmış, bunların; 12'sinin kıkırdaklı balıklara, 12'sinin kemikli balıklara, 2'sinin eklembacaklılara, birinin deniz kaplumbağası ve birininse medüz olduğu tespit edilmiştir. Yakalanan toplam 2.76 ton hedef olmayan ürünün; 1.63 tonunun (% 58.9) I. Alt Alana, 1.04 tonunun (% 37.7) H. Alt Alana ve 0.09 tonunun (% 3.3) ise Di. Alt Alana ait olduğu tespit edilmiştir. Toplam av içindeki hedef olmayan türlerin miktarı ise %68 olduğu tespit edilmiştir. Familyalara oranlandığında en fazla biyokütlenin Cheloniide ve Dasyatidae familyalarına ait olduğu saptanmış olup; toplam biyoküüenin 993 ton olduğu tahmin edilmiştir. (I. Alt Alanda 586 ton, n. Alt Alanda 316 ton ve Di. Alt Alanda 91 ton). Birim alandaki hedef olmayan tür miktarı ise 0.66 ton / km2 olarak tahmin edilmiştir (I. Alt Alanda 1.58 ton / km2, II. Alt Alanda 0.63 ton / km2 ve m. Alt Alanda 0. 1 5 ton / km2). 2003, 41 sayfa
Özet (Çeviri)
n ABSTRACT NON-TARGET DEMERSAL SPECIES INHABITING İSKENDERUN BAY AND THEm BIOMASS ESTIMATION In this study, non-target demersal species inhabiting in İskenderun Bay were determined and their biomass were estimated. 'Stratified Sampling' was used as a sampling method and to estimate biomass 'Swept Area Method' was used. For these proposes sampling area (north of the Uluçınar-Hurmaboğazı Line) was divided into three sub-area (stratum) according to the their depth (Stratum I: 0-20 m, Stratum II: 20- 50 m and Stratum DDE: >50 m). During the study, 31 non-target species belong to different families were identified as follows; 12 chondirityes, 15 bony fishes, 2 crustacean, one sea turtle and one medusa. The total non-target catch was 2.76 metric ton (mt) and it's distribution by means of stratum follows; Stratum I: 1.63 mt (58.9 %), Stratum II: 1.04 mt (37.7 %) and Stratum HI: 0.09 mt (3.3 %). The portion of non target species in the total catch was 68 %. Although catch rate by families varied according to the depth, the specimen belong to Cheloniidae and Dasyatidae gave the higher catch and also biomass. The total biomass were estimated as 993 mt (Stratum 1 586 mt, Stratum H 316 mt and Stratum HI. 91 mt). Also, overall biomas per square km were estimated as 0.66 metric ton (Stratum I. 1.58 mt / km2, Stratum II. 0.63 mt / km2 and Stratum HI. 0.15mt/km2). 2003, 41 pages