İskenderun Körfezi'ndeki ekonomik bazı teleost'larda rastlanılan endoparazitler ve histopatolojileri
  1. Tez No: 119877
  2. Yazar: ERCÜMENT GENÇ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İBRAHİM CENGİZLER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: İskenderun Körfezi, Teleost, Nematoda, Cestoda, Histopatoloji ^sss^sr^s, The Bay of iskenderun, Teleost, Nematoda, Cestoda, Histopathology II
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
oz DOKTORA TEZİ İskenderun Körfezi' ndeki Ekonomik Bazı Teleost'larda Rastlanılan Endoparazitler ve Histopatolojileri Ercüment GENÇ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ SU ÜRÜNLERİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof.Dr. İbrahim CENGİZLER Yıl 2002, Sayfa 71 Jüri: Prof.Dr. İbrahim CENGİZLER Prof.Dr. Gürkan EKİNGEN Prof.Dr. Mustafa SARIEYÜPOĞLU Yrd.Doç.Dr. Mahmut YANAR Yrd.Doç.Dr. Aysel SAHAN Bu çalışmada, İskenderun Körfezi'nden elde edilen ekonomik değeri olan teleostlardan sekiz familyaya ait, 19 türden, 1790 birey (Sparidae: 805 Serranidae: 595 ve diğerleri: 390 adet) endoparazitlerin varlığı ve bunların neden olduğu patolojiler yönünden incelenmiştir. Örneklerin 212 adetinde endoparazit invazyonu (%11,84) belirlenmiştir. Sparidae familyasına ait türlerin (Sparus aurata, Diplodus cervinus, Diplodus vulgaris, Diplodus sargus, Pagellus erythrinus, Pagrus auriga, Pagrus coeruleostictus, Dentex dentex) barsaklarında Hysterothylacium sp. (Nematoda: Ascaridoidea: Anisakidae) ve Serranidae familyasına ait türlerde (Epinephelus aeneus, E. marginatus, E. costae ve Mycteroperca rubra) vücut boşluğunda (iç organların üzerinde ve mezenterlerinde) larval formda trypanorhynch cestod (Cestoda: Eucestoda: Trypanorhynchidea) ve ovaryumlarda Philometra sp. (Nematoda: Dracunculoidea: Philometridae) parazitine rastlanılmıştır. Diğer örneklerde ise [Sciaena umbra, Umbrina cirrosa (Sciaenidae), Mullus barbatus (Mullidae), Solea soka (Soleidae), Spicara flexuosa (Cenracanthidae), Merluccius merluccius (Merlucciidae), Pelates quadrilineatus (Teraponidae)] endoparazitlerin bulunmadığı belirlenmiştir. Histopatolojik değerlendirmede, philometrid nematodun bulunduğu ovaryumlarda ciddi dejenerasyon belirlenmiştir. Parazitli teleostların diğer yaşamsal organlarında belirgin bir histopatolojik olguya rastlanılmamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS The Endoparasites and Histopathologies Found in the Some Commercial Teleosts in the Bay of iskenderun Ercüment GENÇ DEPARTMENT OF FISHERIES INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Ibrahim CENGİZLER Year 2002, Pages 71 Jury: Prof.Dr. Ibrahim CENGİZLER Prof.Dr. GürkanEKİNGEN Prof.Dr. Mustafa SARJJEYÜPO?LU Asst.Prof.Dr. Mahmut YANAR Asst.Prof.Dr. Aysel SAHAN In this study, the some commercially important teleosts collected from the Bay of iskenderun were examined in terms of presence and pathologies of endoparasites. 1790 specimens (805 individuals of Family Sparidae; 595 ind. of Family Serranidae; 390 ind. of the others) including total 19 species belonging to 8 different families were collected as a sample of this study. The existence of invasion of endoparasites (11.84%) was identified in 212 specimens. The Nematode Hysterothylacium sp. (Ascaridoidea: Anisakidae) was found in intestine of Sparidae species (Spams aurata, Diplodus cervinus, Diplodus vulgaris, Diplodus sargus, Pagellus erythrinus, Pagrus auriga, Pagrus coeruleostictus, Dentex dentex). Additionally, the larval form (stage) of trypanorhynch cestod (Cestoda: Eucestoda: Trypanorhynchidea) in body cavities (on the internal organs and mesenteric tissues) and Philometra sp. (Nematoda: Dracunculoidea: Philometridae) in the ovaries of four species (Epinephelus aeneus, E. marginatus, E. costae ve Mycteroperca rubra) of Serranidae were determined. However, it was observed that there was no endoparasites in other samples [Sciaena umbra, Umbrina cirrosa (Sciaenidae), Mullus barbatus (Mullidae), Soka solea (Soleidae), Spicara flexuosa (Cenracanthidae), Merluccius merluccius (Merlucciidae), Pelates quadrilineatus (Teraponidae)]. Regarding histopathological findings of those endoparasites, it was found that philometrid nematode in those fish ovaries caused severe degeneration. There is no significant histopathological destruction was determined for the vital organs or systems of the other parasitised teleosts specimens.