Gölbaşı Gölü (Hatay)'nde bulunan Unio terminalis delicatus'un üreme biyolojisi ve yetiştiricilik potansiyelinin araştırılması
Investigations on reproductive biology and aquaculture potential of Unio terminalis delicatus inhabiting Gölbaşı Lake (Hatay)
  1. Tez No: 135720
  2. Yazar: HÜLYA OVAT ŞEREFLİŞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAHMUT GÖKÇE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Unio terminalis delicates, Reproductive Biology, Freshwater Bivalvia, Mussle Culture. n
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
oz DOKTORA TEZİ GÖLBAŞI GÖLÜ (HATAY)'NDE BULUNAN Vnio terminal is delicatus'Tm ÜREME BİYOLOJİSİ VE YETİŞTİRİCİLİK POTANSİYELİNİN ARAŞTIRILMASI HÜLYA OVAT ŞEREFLİŞAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ SU ÜRÜNLERİ ANABİLİM DALI Danışman: Yrd. Doç. Dr. Mahmut Ali GÖKÇE Yd 2003, Sayfa 149 Jüri: Yrd. Doç. Dr. Mahmut Ali GÖKÇE Prof. Dr. İhsan AKYURT Prof. Dr. GürkanEKİNGEN Prof. Dr. İbrahim CENGİZLER Doç. Dr. Metin KUMLU Bu tezde, Urrio terminalis delicatus'xm bazı büyüme ve üreme karakteristikleri, dört farklı stok oranındaki büyüme performansları, besinsel kompozisyonu ve Gölbaşı gölü (Hatay)'nün bazı su kalite parametreleri araştırılmıştır. Gölden avlanılmış olan U. terminalis delicatus'xm büyüme ve üreme özellikleri ilk bölümde ele alınmıştır. Örneklenen bireylerin ortalama uzunluğu, genişliği, yükseklik ve ağırlığı sırasıyla 7.82±0.52 cm, 3.98±0.26 cm, 2.88±0.24 cm, ve 42.28 g olarak bulunmuştur. Türün gonad gelişimi Aralık ve Şubat aylan arasında, glochidia salimim ise Ocak, Şubat ayalarında gerçekleşmiştir. Eşeysel olgunluğa ulaşma boyu erkekler için 6.10 cm, dişiler içinse 6.00 cm olarak saptanmıştır. Yaş et verimi ise erkek midyelerde ortalama % 29. 16, dişi midyelerde % 29.33 oranında tespit edilmiştir. Farklı stok oranlarındaki büyüme performansları, ikinci bölümde, dört farklı stok düzeyinde (20, 40, 60, 80 adet/ m2) incelenmiştir. Denemenin başlangıcında ortalama 0.73±0.03 cm boy ile stoklanan spatlarda, 6. ayın sonunda en iyi büyüme 40 adet/ m2'lik grupta, en iyi kondüsyon faktörü ise 20 adet/ m2'lik grupta saptanmıştır. Ağırlık ve boyca spesifik büyüme oranlan ise en yüksek düzeyde Haziran ve Temmuz da görülmüştür. İkinci bölümde aynı zamanda gölde bulunan plankton türleri, Klorofil a, Magnezyum, Nitrit (N02), Nitrat (N03), Organik Madde Mktan, Amonyak (NH3), Fosfat (P04), Silis, Kalsiyum ve Kimyasal Oksijen İhtiyacı, biyolojik ve kimyasal karakterler olarak belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, göl suyu Nitrit (N02), Nitrat (N03), organik madde miktan, Amonyak (NH3), Fosfat (P04) ve kimyasal oksijen ihtiyacı ile uygun seviyelerde olan organik madde miktarlan ölçüt alındığında, temiz su olarak sımflanabilmektedir. U. terminalis delicatus'xm besinsel kompozisyonu ikinci bölümün son başlığı olarak ele alınmıştır. Türün ham protein, nem, ham kül ve lipid miktarlan sırasıyla 7.99, 86.14, 3.44 ve 1.51 olarak belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler : JJnio terminalis delicatus, Üreme Biyolojisi, Tatlı Su Midyesi, Midye Kültürü, Tatlı Su Kalitesi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS INVESTIGATIONS ON REPRODUCTIVE BIOLOGY AND AQUACULTURE POTENTIAL OF Unio terminalis delicatus INHABITING GÖLBAŞI LAKE (HATAY) HÜLYA OVAT ŞEREFLIŞAN DEPARTMENT OF FISHERIES INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Asst.Prof.Dr. Mahmut Ali GÖKÇE Year 2003, Page 149 Jury: Asst.Prof.Dr. Mahmut Ali GÖKÇE Prof Dr. İhsan AKYURT ProfDr. GürkanEKİNGEN ProfDr. Ibrahim CENGİZLER Assoc.Prof.Dr. Metin KUMLU In this thesis, some growth and reproductive characteristics, growth performance in four stocking rates, proximate composition of Unio terminalis delicatus and some water quality parameters of Gölbaşı lake (Hatay) were investigated. Some growth and reproductive parameters of U. terminalis delicatus were determined in the first part. Mean length, width, height and weight were 7.82±0.52 cm, 3.98±0.26 cm, 2.88±0.24 cm and 42.28 g, respectively for the individuals obtained from the lake Gonadal development of U. terminalis delicatus occurred between December and February and glochidia were released in January and February. Length at first maturity was 6.10 cm for male and 6.00 cm. for females. The mean wet meat rate for male and famele individuals were 29.16 % and 29.33 %. The effects of four stocking rates (20, 40, 60, 80 / m )on growth performance of the species were investigated in the second chapter. At the end of 6 month growing period,highest growth was obtained at 40 individuals/m2, while best condition factor was acquired at 20 individuals/ m2 with the spats having on initial size of 0.73±0.03 g. Specific growth rate for length and weight were highest in June and July. Also in the second chapter, plankton species, Chlorophyll a, Magnesium (Mg), Mtrit (N02), Nitrat (NO3X amount of organic matters, Ammonia (NH3), Phosphate (PO4), Silis, Calcium (Ca) and Chemical oxygen demand (COD) were determined as biological and chemical charecteristics. The result indicated that the water could be classified as 1 st degree clean when the levels of Nitrit (N02), Nitrat (NO3), Ammonia (NH3), Phosphate (P04) and Chemical oxygen demand (COD) were taken into account and that organic matter level was appropriate. Calcium (Ca) level was lower in the area where mussels were mostly located. The results of proximate composition of U. terminalis delicatus are in the last section of the second chapter. The ratio of crude protein, humidity, crude ash, and lipid were 7.99, 86. 14, 3.44 % and 1.51%, respectively.