Farklı materyal ve farklı göz açıklığına sahip solungaç ağlarının av kompozisyonu ve seçiciliği
Catch composition and selection of gillnets which have different material and different mesh size
  1. Tez No: 136007
  2. Yazar: ÇETİN SÜMER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAKUP ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Monofilament, Multifilament, Solungaç Ağı Seçiciliği, Av Kompozisyonu, Monoflament, Multiflament, Gillnet Selectivity, Catch composition
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
IV FARKLI MATERYAL VE FARKLI GÖZ AÇIKLIĞINA SAHİP SOLUNGAÇ AĞLARININ AV KOMPOZİSYONU VE SEÇİCİLİĞİ ÖZET Bu araştırma, Ekim 2001 ve Şubat 2002 tarihleri arasında 36, 40 ve 44 mm ağ göz açıklığına sahip mono ve multifilament materyalden yapılmış solungaç ağlarının av kompozisyonu ve seçiciliğini belirlemek amacıyla Sinop içliman bölgesinde yürütülmüştür. Araştırma süresince çoğu istavrit, çinekop ve barbunyadan oluşan 18 türe ait 6083 adet balık yakalanmıştır. Yakalanan balıkların % 52.06 'sı monofilament ağlarla ve % 47.94'ü multifilament solungaç ağlarıyla yakalanmıştır. Baranov (1948) metoduna göre yapılan hesaplamalar sonucunda barbunya (Mullus barbatus ponticus Essipov, 1927) balıklarında, mono ve multifilament ağlar için optimum seçicilik boylan sırasıyla 36 mm lik ağda 17.08 cm ve 17.43 cm, 40 mm lik ağ da ise, 18.98 cm ve 19.37 cm, çinekop balığı (Pomatomus saltator Linnaeus, 1766) için 40 mm lik ağda 18.31 cm ve 18.97 cm, 44 mm ağ için ise 20.14 cm ve 20.87 cm, istavrit (Trachurus trachurus Linnaeus, 1758) balıklan için 36 mm lik ağda 17.41 ve 17.64 cm, 40 mm ağ için ise 19.35 cm ve 19.61 cm olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
CATCH COMPOSITION AND SELECTION OF GILLNETS WHICH HAVE DIFFERENT MATERIAL AND DIFFERENT MESH SIZE ABSTRACT In this study has been aimed to determine the catch composition and selection of mono and multiflament gillnet meshes which have the mesh size of 36, 40 and 44 mm. The experiment were conducted inside of Sinop harbour area between October 2001 and February 2002. During the study, 6083 fishes were caught belong to 18 species, mostly horse mackerel, blue fish and red mullet. % 52.06 of them were caught by monoflament and % 47.94 were caught by multiflament. As a result of the study optimum selectivity lengths of monoflament gillnets were estimated for red mullet (Mullus barbatus ponticus Essipov, 1927) as 17.08 and 18.98 cm with 36 and 40 mm mesh size, for blue fish (Pomatomus saltator Linnaeus, 1766) as 18.31 and 20.14 cm with 40 and 44 mm mesh sizes, for horse mackerel (Trachurus trachurus Linnaeus, 1758) as 17.41 and 19.35 cm with 36 and 40 mm mesh sizes. Optimum selectivity lengths of multiflament gillnets were estimated same fishes and same mesh sizes 17.43 and 19.37 cm, 18.97 and 20.87 cm, 17.64 and 19.61 cm respectively.