Fabrika otomasyonunda elektrik sistemlerinin SCADA ile kullanımına ait örnek eğitim programı ve uygulaması
- Tez No: 136133
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAZMİ ERKEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: SCADA, Fabrika Otomasyonu, Uzak Uç Birim Mayıs, 2003 Ufuk CURA vnı
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Elektrik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 213
Özet
ÖZET Teknolojideki hızlı gelişmeler sanayi tesisleri ve sistemlerinin, otomasyonunu hızlandırmıştır. Otomasyon, sistemlerin uzaktan izlenmesini, hızlı ve etkin şekilde kontrolünü sağladığından daha güvenilir ve daha verimli hale getirmiştir. SCADA, Supervisory Control And Data Acquisition kelimelerinin ilk harflerinden oluşturulmuş bir kısaltma olup, süreçler için gözetleyici denetim ve veri toplama işlemlerini yapan sistemler için kullamlmaktadır. SCADA sistemleri, fabrikadaki süreçlerin ( hammadde, üretim ve mamul madde takibi vb.) denetiminde kullanılan çeşitli araçlarla (Remote Terminal Unıt,RTU, Programlanabilir Lojik Control,PLC vb.) birlikte fabrikanın üretim kontrolü ve takibine yönelik bir alt yapı oluştururlar. Modern bir kontrol sistemi hem fonksiyonel hem de yapısal entegrasyona imkan verecek şekilde modüler, esnek ve dağıtılmış bir kontrol şeklini sağlamalıdır. Fonksiyonel entegrasyonu sistemin kontrol edeceği işletmeye ait lojik ve denetleme işlevlerini kapsamaktadır. Bu entegrasyon komple bir tesisin ardışık veya sürekli işleyişini uyumlu bir şekilde sağlama yeteneğine sahip olacaktır. Bu çalışmada SCADA sistemlerinin çalışma prensipleri anlatılmış, daha sonra fabrika otomasyon sistemlerine uygulanması incelenmiş ve OMRON NT SCADA paket programı ile örnek bir eğitim programı hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT With the incredible developments in technologies made accelerate of the industrie establishment and systems, beside of that of the automation delivering systems. Automation provided to watch systems more than before, at the same time it provided lastly affectively had been more profitable for the reason of it's controling. SCADA is made up from the first letters of Supervisory Control and Data Acquisition. It's using for the systems which used to supervisor for the timed and datum collecter. SCADA systems, with the various wehicle (Remote Terminal Umt, RTU, Programmable Lojik Controller, PLC vb.) and the control of the foundation made up a new edifice. A modern control system has to be functional at the same time has to provide a style which flexible and delivered. Functional entegration comprise a function which belongs to a establish. In this working system of SCADA had explained after in the systems automation of the fabric had been examined and OMRON NT with the pocket program of SCADA created a training program. Key Words : SCADA, Fabric Automation, Remote Terminal Unit May, 2003 UfukCURA DC