Kahramanmaraş koşullarında ağdaş-21(Gossypium barbadense L. ) pamuk çeşidinin yerli standart çeşitler ile karşılaştırmalı olarak lif özellikleri ve yapışkanlık (stickiness) derecesi üzerinde araştırmalar
Researches on fiber properties and stickiness of ağdaş-21(Gossypium barbadense L. ) cotton variety comparing whit local standard varieties under Kahramanmaraş conditions
- Tez No: 136190
- Danışmanlar: PROF. DR. SEFER MUSTAFAYEV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Pamuk, Gossypium harbadense L, Yapışkanlık, Lif Özelikleri, verim, lif uzunluğu, lif inceliği, lif mukavemeti. III, Cotton, Gossypium barbadense L, stickiness, fiber properties, yield, fiber length, fiber fineness, fiber strength. IV
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pamuk Eksperliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
ÖZETNURTEN KARAKÜÇÜK KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ PAMUK EKSPERLİĞİ ANA BİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET KAHRAMANMARAŞ KOŞULLARINDA AGDAŞ- 21 (Gossypium barba dense L.) PAMUK ÇEŞİDİNİN YERLİ STANDART ÇEŞİTLER İLE KARŞILAŞTIRMALI OLARAK LİF ÖZELLİKLERİ VE YAPIŞKANLIK (STICKINESS) DERECESİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR Nurten KARAKÜÇUK DANIŞMAN: Prof. Dr. Sefer MUSTAFAYEV Yıl: 2003 Sayfa: 37 Jüri Prof. Dr. Sefer MUSTAFAYEV Prof. Dr. Mustafa OĞLAKÇI Yrd. Doç. Dr. Lale EFE Bu çalışma, 2001 ve 2002 yıllarında, Kahramanmaraş koşullarında, Ağdaş- 21 (Gossypium barbad ense L.) pamuk çeşidinin yerli standart çeşitler ile karşılaştırılmalı olarak lif özellikleri ve yapışkanlık (stickiness) özelliğinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Her iki yılda da, tesadüf blokları deneme desenine göre yapılan çalışmada, Ağdaş- 21 (G. harbadense L.) ile Sayar- 314 ve Maraş- 92 (G. hirsutum L.) standart çeşitleri materyal olarak kullanılmıştır. Sonuç olarak: çeşitler arasında ilk koza açım süresi, çırçır randımanı, lif uzunluğu, lif inceliği, lif mukavemeti, lif kopma uzaması, yabancı madde sayısı, yabancı madde alanı, kısa lif indeksi yönünden; yıllar arasında ise ilk koza açım süresi, çırçır randımanı, lif inceliği, lif mukavemeti, lif kopma uzaması, yönünden istatistiksel olarak önemli farklılıklar bulunmuştur. Çırçır randımanı, lif uzunluğu, lif mukavemeti, kısa lif indeksi değerleri bakımından ise çeşit ile yıl interaksiyonu önemli bulunmuştur. Kahramanmaraş yöresinde ekilen standart pamuk çeşitlerine göre, Ağdaş-21 pamuk çeşidinin lif uzunluğu ve lif kopma dayanıklılığı belirgin ölçüde yüksek bulunurken, lif inceliği standartlardan bir miktar yüksek bulunmuştur. Ayrıca; FCT cihazı kullanılarak yapılan yapışkanlık araştırması sonucunda, her 3 çeşidinde yapışkanlık değerlerinin çok düşük olduğu ve bu yörede yapışkanlık sorununun olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
/ABSTRACTWR.?NURTEN KARAKÜCÜK UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF COTTON EXPERTISE MSc Thesis ABSTRACT RESEARCHES ON FIBER PROPERTIES AND STICKINESS OF AGDAŞ-21 (Gossypium barbadense L.) COTTON VARIETY COMPARING WITH LOCAL STANDARD VARIETIES UNDER KAHRAMANMARAŞ CONDITIONS NURTEN KARAKUÇUK Supervisor : Prof. Dr. Sefer MUSTAFAYEV Year : 2003, Pages: 37 Jury : Prof. Dr. Sefer MUSTAFAYEV : Prof. Dr. Mustafa O?LAKÇI : Assist Prof. Dr. Lale EFE This study was carried out in 2001 and 2002 under Kahramanmaraş conditions. The aim was determine of fiber properties and stickiness of Ağdaş-21 {Gossypium barbadense L.) cotton variety and compare with local standard varieties. Experiments were established according to randomized block desing with four replications. In the study, Ağdaş-21 was compared with standart cotton varieties, Sayar-314 and Maraş-92. As a result, there were statistically significant differences among varieties for first boll opening, ginning outturn, fiber length, fiber fineness, fiber strength, elongation, trash count, trash area and short fiber index, and among years for first boll opening, ginning outturn, fiber fineness, fiber strength and elongation. For ginning outturn, fiber length, fiber strength and short fiber index variety and year interaction was found statistically significant While fiber length and fiber strength of Ağdaş-21 variety highly superior than standard varieties grown in Kahramanmaraş region, whereas fiber fineness of this variety was found a little coarser t han s tandars. I n a ddition, a ccording tos tickiness d etermination b y u sing FCT instrument it was determined that stickiness values were very low in all varieties since there was no stickiness problem in this region.