Kumluca ilçesinde seralarda üreticilerin kullandıkları bilgi kaynakları
Information sources of greenhouse grovers in Kumluca
  1. Tez No: 136192
  2. Yazar: MİNE DELİKTAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMET BOZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Ziraat, Economics, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Information Sources, Agricultural Extension, Greenhouse Growing III
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
ÖZET,^Mine DELİKTAS KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARIM EKONOMİSİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET KUMLUCA İLÇESİNDE SERALARDA ÜRETİCİLERİN KULLANDIKLARI BİLGİ KAYNAKLARI Mine DELIKTAŞ DANIŞMAN: Yrd. Doç. Dr. İsmet BOZ Yıl: 2003 Sayfa : 38 Jüri Yrd. Doç. Dr. İsmet BOZ Yrd. Doç. Dr. Enver ORHAN Yrd. Doç. Dr. İrfan Ersin AKINCI Bu çalışma, Antalya ili Kumluca İlçesinde seralarda üreticilerin kullandıkları bilgi kaynaklarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın ana materyalini, Güz 2002 döneminde tabakalı örnekleme yöntemi ile belirlenen 150 çiftçi ile yüz yüze yapılan anketler oluşturmaktadır. Araştırma bölgesinde ortalama yaş 43, ortalama deneyim süresi 13 yıl, eğitim süresi Türkiye ortalamasının üzerinde, ortalama sera genişliği 6.11 dekar, arazi tasarruf şekli ise çoğunlukla mülk arazi şeklinde olmuştur. Bölgede tarım il ve ilçe müdürlüklerinin önemleri azalmış, bunun yerini çiftçilerin kendi teknik elemanları, ilaç, gübre ve tohum bayileri almıştır. Özellikle ilaç bayileri, işletmelerinde istihdam ettikleri ziraat mühendisleri ile müşterilere ücretsiz danışmanlık hizmetleri vermektedir. Ayrıca tohum, gübre ve ilaçlar genel olarak vadeli satın alınmakta ve çiftçilerin bu tür elemanlarla sıkı ilişkileri olmaktadır. Araştırmadan çıkarılan önemli bir sonuç da geleneksel kaynakların özellikle teknik konularda hala önemli bilgi kaynakları olarak kullanılmakta oluşudur. Tarım teşkilatı için getirilebilecek bir öneri özellikle bu tür çiftçilere çeşitli yayım programlan kapsamında bilgi getirmesidir. Anahtar Kelimeler : Bilgi Kaynakları, Tarımsal Yayım, Sera Yetiştiriciliği II
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMinePELİKTAS UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM INSTITUTE OF NATURAL ATS TD APPLIED SCIENCES, N s T 1 DEPARTMENT OF AGRICULTURAL ECONOMICS MSc THESIS ABSTRACT INFORMATION SOURCES OF GREENHOUSE GROVERS IN KUMLUCA DISTRICT Mine DELİKTAŞ Supervisor : Assist. Prof. İsmet BOZ Year : 2003 Pages : 38 Jury Assist. Prof. İsmet BOZ Assist. Prof. Enver ORHAN Assist. Prof. İrfan Ersin AKINCI This study was conducted to identify information sources of greenhouse growers in Kumluca District of Antalya Province. The basic materials of the study was questionnaires completed with a stratified sample of 150 farmers during Fall 2002. The findings of the study showed that the average age of farmers in research area was 41; average years of farming experience was 13 years; educational level was higher than Turkey's average; the average greenhouse size was 6.11 decares; and the majority of greenhouses were farmers' own properties. Province and district agricultural extension services in the region have lost their importance, and they are subsidized by farmers' own technical personnel, and seed, fertilizers and pests control dealers. Especially, pest control dealers provide free advisory service for their customers. Meanwhile, seed, fertilizers, and pesticides are being bought by installments and farmers have close contacts with their dealers. Another important conclusion can be drawn from this research is traditional sources, especially, for technical subjects are still in use. An important recommendation for the agricultural extension service is to contact and educate these people through various extension programs.