Farklı azot ve fosfor dozu uygulamalarının, II. ürün olarak yetiştirilen mısır (Zea mays L. ) bitkisinin fizyolojik, verim ve kalite özellikleri üzerine etkisi
Effect of different levels of nitrogen and phıosphorus on physiological growth, yield component and quality of second crop maize (Zea mays L. )
- Tez No: 136195
- Danışmanlar: PROF. DR. SADRETTİN KARAALTIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Mısır, Azot Dozu, Fosfor Dozu, Fizyolojik Özellikler/Nispi Büyüme Oranı, Net Asimilasyon Oranı, Verim, Tanedeki Azot İçeriği, Tane Kül Oranı. IV, {Zea mays L.), Nitrogen, Phosphorus, Physiologic Characteristics, Relative Growth Rate, Net Assimilation Rate, Yield Component, Yeild, Grain Nitrogen Content, Grain Ashes Rate, Oil Content Rate. V
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
ÖZETYasemin CANLI KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET FARKLI AZOT VE FOSFOR DOZU UYGULAMALARININ, II. ÜRÜN OLARAK YETİŞTİRİLEN MISIR (Zea mays L.) BİTKİSİNİN FİZYOLOJİK, VERİM VE KALİTE ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ Yasemin CANLI Danışman: Prof. Dr. Sadrettin KARAALTIN Yıl : 2003, Sayfa: 96 Jüri : Prof. Dr. Sadrettin KARAALTIN : Yrd. Doç Dr. Leyla İDİKUT : Yrd. Doç. Dr. Recep GÜNDOĞAN Kahramanmaraş şartlarında farklı azot ve fosfor dozlarının ikinci ürün olarak yetiştirilen mısır çeşidinin büyüme, fizyolojik özellikler ve bitki kısımlarındaki minerallerin etkisini belirlemek amacı ile, 2000 senesinde, Sütçü İmam Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümü araştırma sahasında, sulanabilir şartlarda, tesadüf blokları deneme deseninde, faktöriyel düzenlemeye göre 3 tekerrürlü olarak kurulan denemede, Cargill 6127 hibrid mısır çeşidi, dört farklı azot dozu (0, 15, 25, 35 kg/da N) ve dört farklı fosfor dozu (0, 5, 10, 15 kg/da P ) uygulanarak yapılmıştır. Sıra arası mesafe bütün parsellerde 70 cm olarak uygulanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, uygulanan azot ve fosfor dozları arasında istatistiki bakımdan önemli farklılıklar olmuş, bitki kısımlarında bulunan makro ve mikro elementler ile bitki boyu, ilk koçan yüksekliği, yaprak kalınlığı, koçandaki sıra sayısı, koçandaki tane sayısı, tek koçan verimi, nispi büyüme oranı, koçan kılıfının koçan ağırlığına oranı, hasat indeksi, bitki başına koçan sayısı, yaprak alanı süresi, tane verimi, bin tane ağırlığı, toplam kuru madde oranı, yaprak alanı, yaprak alanı indeksi, net asimilasyon oranı ve tanedeki protein, yağ, kül oranları arasındaki farklar uygulanan azotlu ve fosforlu gübre miktarının artması ile artarken, en yüksek değerler ise 25 kg/da N uygulamasında ve 5 kg/da P2O5 uygulamasında elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTYasemin CANLI KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM UNIVERSITY INSTITUTE NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPERTMENT OF FIELD CROPS MSc THESIS ABSTRACT EFFECT OF DIFFERENT LEVELS OF NITROGEN AND PHOSPHORUS ON PHYSIOLOGICAL GROWTH, YIELD COMPONENT AND QUALITY OF SECOND CROP MAIZE {Zea mays L.) YASEMİN CANLI Supervisor : Prof. Dr. Sadrettin KARAALTIN Year: 2003, Page: 96 Jury : Prof. Dr. Sadrettin KARAALTIN : Assist.Prof.Dr. Leyla İDİKUT : Assist.Prof.Dr. Recep GÜNDO?AN This study was conducted in Fall of 2000 at Experiment Fields of Agronomy Department, Faculty of Agriculture, using four levels of nitrogen (0, 15, 25, and 35 kg/da N) and phosphorus (0, 5, 10 and 15 kg/da P) with hybrid maize cultivars (Cargill-6127). The field trials were factorial arranged with three replications. The inter-row spacing was 70 cm in each plots. The results were, statistically significant differences among the nitrogen and phosphorus levels and its found that there is genotypic differences existed, also tassel flowering, ear the first height, leaf thickness, row number per ear, kernel number per ear, ear thickness, relative growth rate, harvest index, single ear yield, leaf area duration, kernel yield, 1000 kernel weight, total dry matter rate, leaf area, leaf area index, net assimilation rate, karnel, protein, oil, and ashes ratio increased with increasing nitrogen levels at 25 kg/da and phosphorus levels at 5 kg/da P2Os however the period of tassel flowering decreased with increasing nitrogen and phosphorus levels.