Kahramanmaraş yöresinde yapılan sedir (Cedrus libani A. Rich. ) ekim çalışmalarının değerlendirilmesi
Evaluation of cedar of lebanon (Cedrus libani A. Rich. ) seeding activities carried out in the Kahramanmaraş region
  1. Tez No: 136196
  2. Yazar: BÜLENT AKGÜN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAHMUT DERYA AVŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Toros Sediri, Ekim, Ağaçlandırma, Kahramanmaraş n, Cedar of Lebanon, Seeding, Reforestation, Kahramanmaraş m
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu çalışmada, Kahramanmaraş yöresindeki saf veya karışık sedir (Cedms libani A. Rich.) ormanlarının tahribi sonucu oluşan alanların, tem alan serpme ekim yöntemi kullanılarak sedir ile ağaçlandırılması değerlendirilmiştir. Araştırma alanından 90 adet örnek alan alınmıştır. Bu örnek alanlarda fidan sayımları ve boy ölçümleri yapılmış, elde edilen veriler istatistiki açıdan değerlendirilmiştir. Çalışmada ekim yoluyla ağaçlandırmanın başarı kriteri olarak, birim alanda yaşayan ortalama fidan sayısı ve fidanlarda ortalama boy gelişmesi esas alınmıştır. Yapılan gözlem ve incelemelerle ekim yöntemi ve ekolojik koşullar değerlendirilmiştir. Sonuçların değerlendirilmesinden sonra, farklı problemler dikkate alınarak silvikültüre! açıdan önerilere yer verilmiştir. Toros sedirinin Kahramanmaraş'taki yayılışı dikkate alınarak, metodun bakı ve yükselti kriterleri değerlendirilmiştir. Kuzey bakılarda güney bakılara oranla başarının daha iyi olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, 1300 m yükseltinin, sedir ekim çalışmaları için genellikle daha uygun olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, afforestation with cedar (Cedrus lihani A. Rich.) by applying the broadcast seeding method on the lands which has been caused by deterioration of pure or mixed cedar forests in the Kahramanmaraş region was evaluated. Ninety sample plots were sampled in the research area. In these sample plots, number of seedlings and seedling heights were determined, the results obtained were evaluated from statistical point of view. In the study, average numbers of seedlings per square meter and their average heights were considered as the criterion for reforestation success by seeding. With observations and investigations, seeding method and ecological conditions were evaluated. After evaluating the results, suggestions were made from the sflvicultural point of view by considering the different problems. By considering the distribution of cedar of Lebanon in Kahramanmaraş, the exposure and elevation criteria of the seeding method were evaluated. The results indicated that the success of this method was better in north exposures than that of south exposures. Besides, elevation 1300 m was generally found to be more appropriate for the reforestation by seeding of cedar of Lebanon.