II. Ürün soya tarımında farklı azot ve fosfor dozlarının verim ve verim komponentleri ile kalite özelliklerine etkilerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma
The Effects of different nitrogen and phosphorus levels on the yield, yield components and quality characteristics of second crop soybean
  1. Tez No: 65251
  2. Yazar: SEVGİ ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. H. HALİS ARIOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: soya, ikinci ürün, fosfor, azot, soybean, second crop, phosphorus, nitrogen n
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
ÖZ DOKTORA TEZİ H. URUN SOYA TARIMINDA FARKLI AZOT VE FOSFOR DOZLARININ VERİM VE VERİM KOMPONENTLERİ İLE KALİTE ÖZELLİKLERİNE ETKİLERİNİN BELİRLENMESİ ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA SEVGİ ÇALIŞKAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. H.Halis ARIOĞLU Yıl: 1997, Sayfa: 118 Jüri : Prof. Dr. H.Halis ARIOĞLU Prof. Dr. Zülküf KAYA Doç.Dr. Necmi İŞLER Çukurova bölgesi ikinci ürün koşullarında, farklı fosfor (0, 4 ve 8 kg/da) ve azot dozu (0, 4, 8, 12, 16 ve 20 kg/da) uygulamalarının, bakteri aşılaması yapılarak ekilen soyada, bitkisel özellikler ile verim ve kalite özelliklerine etkilerini belirlemek amacıyla, 1995-1996 yıllarında Adana'da yapılan çalışmada, fosfor uygulamalarının ilk bakla yüksekliği, bitki başına tohum sayısı, bitki basma nodozite sayısı, bitki verimi, biyolojik verim, hasat indeksi, dekara dane verimi ve protein oranı üzerine olumlu etkide bulunduğu; azot uygulamalarının ise bitki boyu, ilk bakla yüksekliği, biyolojik verim ve protein oranını artırırken, bitki basma dal sayısı, hasat indeksi ve dane verimi üzerine olumsuz etkide bulunduğu; bitki basma boğum sayısı, bitki başına bakla sayısı, 100-tohum ağırlığı, bitki basma nodozite sayısı, ve bitki verimi gibi özelliklerin ise düşük ve orta azot dozlarında kontrole göre artarken, yüksek dozlarda tekrar azalma gösterdiği saptanmıştır. Ayrıca, ilk bakla yüksekliği, dal sayısı, bakla sayısı, bitkideki tohum sayısı, 100-tohum ağırlığı, nodozite sayısı ve bitki verimi açısından elde edilen değerler üzerine, fosfor x azot dozu interaksiyonlarının da önemli etkide bulunduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS THE EFFECTS OF DIFFERENT NITROGEN AND PHOSPHORUS LEVELS ON THE YIELD, YDXLD COMPONENTS AND QUALITY CHARACTERISTICS OF SECOND CROP SOYBEAN SEVGİ ÇALIŞKAN DEPARTMENT OF FIELD CROPS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof.Dr. H.Halis ARIO?LU Year: 1997, Pages: 118 Jury : Prof.Dr. RHalis ARIO?LU Prof.Dr. Zülküf KAYA Doç.Dr. Necmi İŞLER The effects of different phosphorus (0, 4 and 8 kg/da) and nitrogen levels (0, 4, 8, 12, 16 and 20 kg/da) on plant characteristics, yield and quality of inoculated soybean under the second crop conditions of Çukurova were studied in Adana during 1995-1996 growing seasons. It was determined that phosphorus applications had positive effects on the first pod height, seed number per plant, nodule number per plant, seed yield per plant, biological yield per decar, harvest index, seed yield per decar and protein content. Despite the nitrogen applications increased plant height, first pod height, biological yield per decar and protein content; they had negative effects on branch number per plant, harvest index and seed yield per decar. Furthermore, while some characteristics such as node number per plant, pod number per plant, 100-seed weight, nodule number per plant and seed yield per plant increased nitrogen levels comparing to control, higher nitrogen levels caused a decline on these characteristics. In addition, phosphorus and nitrogen interactions also had a significant effect on branch, pod, seed and nodule number per plant, 100-seed weight and seed yield per plant.