Kahramanmaraş doğu-kent toplu konut uygulamasının, kentsel gelişmede sağlıklı bir kentleşme modeli oluşturulmasındaki rolünün araştırılması
Examination of areal equipments in Kahramanmaraş doğu-kent mass housing area and planning of an alternative project
  1. Tez No: 136214
  2. Yazar: CEMİLE DERYA KUŞAT GÜRÜN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN TEMİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Housing Problem, Mass Housing, Equipment, Kahramanmaraş, Doğu- Kent
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
ÖZETCemile Derya KUŞAT GURUN KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET KAHRAMANMARAŞ DOGU-KENT TOPLU KONUT UYGULAMASININ, KENTSEL GELİŞMEDE SAĞLIKLI BİR KENTLEŞME MODELİOLUŞTURULMASINDAKİ ROLÜNÜN ARAŞTIRILMASICEMİLE DERYA KUŞAT GÜRÜN DANIŞMAN: Yrd. Doç. Dr. HÜSEYİN TEMİZ Yıl: 2003 Sayfa : 127 Jüri: Yrd. Doç. Dr. HÜSEYİN TEMİZ : Yrd. Doç. Dr. ÖZKAN GÜVERCİN : Yrd. Doç. Dr. YAŞAR BAHRİ ERGEN Ülkemizde 1950'li yıllardan başlamak üzere uygulanan kırsal kesime yönelik hatalı politikalar yanında sanayileşme sürecinin hızlanması sonucunda ortaya çıkan kentlere göç olgusu hızlı kentleşmeye neden olmuştur. Hızlı kentleşme konut sorunu yanında sosyal ve teknik alt yapı sorunlarını da beraberinde getirmiştir. Böylece kentlerde plansız büyüme süreci başlamış, kaçak yapı ve gecekondu yapımı hızla artmıştır. Bunun sonucunda arsa yetersizliği, kentsel topraklardaki rant kaygısı ve kimliksiz yapılaşma kentlerdeki yaşam kalitesini düşürmüştür. Sorunun çözümü için; coğrafî ortam, sosyo-ekonomik yapı ve nüfus kriterleriyle planlı yerleşmeler oluşturulması amacıyla 1970'li yılların ikinci yarısında toplu konut yapımına yönelik çalışmalar başlatılmıştır. Bu çalışmada, Kahramanmaraş ili Doğu-Kcnt Toplu Konut Alanındaki jeolojik ve topografîk yapıya uygun konut seçimi ile birlikte donatı alanları irdelenerek alternatif bir proje üretilmiştir. Bu projenin, kentimizde ve diğer kentlerde yapılacak yeni toplu konut yerleşimleri için yol gösterici olması düşünülmüş ve konut gereksiniminin çevreye uyumlu ve yaşanabilir standartlarda çözüme kavuşturulması hedeflenmiştir. Anahtar Kelimler: Konut Sorunu, Toplu Konut, Donatı Alanları, Kahramanmaraş, Doğu- Kent
Özet (Çeviri)
ÖZETCemile Derya KUŞAT GÜRÜN UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF CIVIL ENGINEERING MSc THESIS ABSTRACT EXAMINATION OF AREAL EQUIPMENTS IN KAHRAMANMARAŞ DO?U- KENT MASS HOUSING AREA AND PLANNING OF AN ALTERNATIVE PROJECT CEMÎLE DERYA KUŞAT GURUN Supervisor: Assist. Prof. Dr. HÜSEYİN TEMİZ Year: 2003, Page: 127 Jury : Assist. Prof. Dr. HÜSEYİN TEMİZ : Assist. Prof. Dr. ÖZKAN GÜVERCİN : Assist. Prof. Dr. YAŞAR BAHRİ ERGEN In our country, wrong politics that have been applied to rural areas since 1950's and fast industrialization resulted in immigration to urbans. This event, have caused fast urbanization. Fast urbanization have yielded housing problems in addition to social and technical substructural problems. Thus; unplanned growth progress have developed and construction of slums and illegal buildings have increased. As a result of this; inadequacy of housing sites, anxiety on speculation of sites in rural areas and inidentical buildings have reduced life-quality in rural areas. For the solution of this problem; In second part of the 1970s, studies on construction of mass housing have started in order to establish planned sites with social-economical structure and demographic criterias. In this study; an alternative project was replanned suitable the site of Dogu- Kent Mass Housing selection for geological and topographical structure of this site and equipment areas have been specified in this project either. The aim of this study project is to lead the new mass housing projects that will be built in the future and to solve necessity of housing in good relation with environment.