Asimetrik schiff bazı ligandları ve komplekslerinin sentezi ve yapılarının aydınlatılması
Synthesis and characterization of asymmetric schiff base ligands and their complexes
  1. Tez No: 136220
  2. Yazar: HACI MEHMET ATEŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN KÖKSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Aminobenzofenon, Schiff bazı, asimetrik, kompleks III, Aminobenzophenone, Schiff Base, Asymmetric, Complex IV
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZETHacı Mehmet ATEŞ KAHRAMANMARAŞ SUTÇU İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KİMYA ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET ASİMETRİK SCHIFF BAZI LIGANDLARI VE KOMPLEKSLERİNİN SENTEZİ VE YAPILARININ AYDINLATILMASI Hacı Mehmet ATEŞ DANIŞMAN: Yrd. Doç. Dr. Hüseyin KOKSAL Yıl: 2003, Sayfa: 48 Jüri : Yrd. Doç. Dr. Hüseyin KOKSAL Prof. Dr. Selahattin SERİN Yrd. Doç. Dr. Cemil KARA 2-aminobenzofenon ve 5-kIoro-2-aminobenzofenon'un bazı salisilaldehit türevleriyle (3-OCH3 and 5-Br) kondcnzasyon reaksiyonundan hazırlanan mononukleer kompleks oluşturucu dörtdişli asimetrik Schiff bazı ligandlarından oluşan yeni bir seri bakır(Il), kobalt(II) ve nikel(H) şelatları sentezlenmiştir. Sentezlen bu bileşiklerin yapıları elementel analiz, iletkenlik, manyetik moment değerleri, *H, 13C-NMR, infrared, elektronik ve kütle spektrum verileri ile aydınlatılmıştır. Elde edilen sonuçlar Schiff bazlarının ONNN donör sistemde koordine olan dörtdişli ligandlar olarak davrandığını ve komplekslerin tetrahedral geometride ve mononukleer olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTHacı Mehmet ATEŞ UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SUTCU IMAM INSTITUE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF CHEMISTRY MSc THESIS ABSTRACT SYNTHESIS AND CHARACTERIZATION OF ASYMMETRIC SCHIFF BASE LIGANDS AND THEIR COMPLEXES Hacı Mehmet ATEŞ Supervisor : Yrd. Doç. Dr. Hüseyin KOKSAL Date: 2003, Pages: 48 Jury : Assist. Prof. Dr. Hüseyin KOKSAL Prof. Dr. Selahattin SERİN Assist. Prof. Dr. Cemil KARA A new serious of copper(H), nickel(II) and cobalt(II) chelates containing mono-nucleating tetradentate asymmetric Schiff base Iigands prepared by the condensation reaction of 2-aminobenzophenone and 5-chIoro-2-aminobenzophenone with some derivatives of salicylaldehydc (3-OCH3 and 5-Br) have been synthesized. These compounds have been characterized by elemental analyses, conductivity measurements, magnetic susceptibility, 'H, 13C-NMR, infrared, electronic and mass spectral data. The results suggest that the Schiff bases function as tetradentate Iigands coordinating through the ONNN donor system and indicate a mononuclear structure for complexes with tetrahedral geometry.