(4e,5e)-1,3bis(4-[(4-metilfenilamino)metil] fenil)-2-tiooksaimidazolin-4,5-dion dioksim ve bazı geçiş metal komplekslerinin sentezi
Synthesis of the (4e,5e)-1,3-bis(4-[(4-methylphenyl amino)methyl] phenyl)-2-thiooxaimidazoline-4,5-dione dioxime and its some transition metal complexes
- Tez No: 136219
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MÜKERREM KURTOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: vic-D'mksim, geçiş metali, metal kompleks. m, v/c-Dioxime, transition metal, metal complexes. rv
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZETM.MuratDAĞDELEN KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KİMYA ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET (4E,5E)-13-BIS{4-[(4-METILFENILAMINO)METIL] FENÎL}-2-TİOOKSAİMİDAZOLrN-4,5-DÎON DİOKSİM VE BAZI GEÇİŞ METAL KOMPLEKSLERİNİN SENTEZİ M. MURAT DAGDELEN DANIŞMAN : Yrd. Doç. Dr. Mükerrem KURTOĞLU Yıl: 2003 Sayfa : 67 Jüri : Yrd. Doç. Dr. Mükerrem KURTOĞLU Prof. Dr. Sefahattin SERİN Yrd. Doç. Dr. Nurcan KURTOĞLU Teknikte, boya sanayinde ve biyolojik mekanizmaların aydınlatılmasında model bileşik olarak kullanılan ve antitumor etkisinden dolayı kanser araştırmalarında da önem kazanan vic-dioksimler ve stereoizomerleri her geçen gün daha fazla ilgi çekmektedir. Literatürlerde de çok sayıda bulunan v/c-dioksimler ve metal komplekslerine yeni ilaveler yapmak, bu alandaki çalışmalara faydalı olması bakımından, literatüre kazandırmak bu çalışmaların amacını oluşturmaktadır. Bu amaçla, (4E, 5E)-1, 3-Bis{4-[(4-metilfenilamino)metil]fenil}-2-tiooksa imidazolin-4,S-dion dioksim bileşiği(LH2) ve bu ligandın, Ni(II), Cu(II) ve Co(II) iyonları ile metal kompleksleri [Ni(LH>2, Co(LH)2 ve Cu(LH)2] izole edilmiştir. Bu tez kapsamında sentezlenen bileşiklerin yapıları, çeşitli spektroskopik (*H NMR, İR, UV.- Visible) ve analitik metodlar yardımıyla karakterize edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTM. Murat PA?DELEN DEPARTMENT OF CHEMISTRY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM MSc THESIS ABSTRACT SYNTHESIS OF (4E,5E)-l,3-BIS{4-[(4-METHYLPHENYL AMINO)METHYL]PHENYL}-2-THIOOXAIMn)AZOLINE-4,5- DIONE DIOXIME AND ITS SOME TRANSITION METAL COMPLEXES M. Marat DAGDELEN Supervisor : Assis. Prof. Dr. Mükerrem KURTO?LU Year : 2003 Pages : 67 Jury : Assis. Prof. Dr. Mükerrem KURTO?LU Prof. Dr. Selahattin SERİN Assis. Prof. Dr. Nurcan KURTO?LU The v/c-dioximes and their stereoisomers are of great importance in terms of their use in dye industry, in lighting of biological mechanisms as model compound and in medical studies due to their anti tumor effect. Addition of a new v/c-dioxime and its metal complexes to literature in order to be used by researcher in this area forms the aim of this work. In that respect, (4E,5E)-l,3-Bte{4-[(4-methylphenylamino)methyl]phenyl}-2- thioxaimidazoline-4,5-dion dioxime ligand and its Ni(II), Cu(II) and Co(II) complexes [Ni(LH)2, Co(LH)2 ve Cu(LH)2] have been synthesized. The structures of the vic- dioxime ligand and its metal complexes have been characterized by using various spectroscopic techniques('H NMR, IR, UV.- Visible) and analytical methods.