Yeni baskı metotlarının araştırılması
Researching of new printing method
- Tez No: 136225
- Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN SERİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Printed, Embossing Printed, Coloured Reserve, NaOH, Fabric. IV
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
ÖZETH. Mustafa KÜRT KAHRAMANMARAŞ SUTÇU İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET YENİ BASKI METOTLARININ ARAŞTIRILMASI H. Mustafa KURT Danışman: Prof. Dr. Selahattin SERİN Yıl:2003, Sayfa:42 Jüri: Prof. Dr. Selahattin SERİN :Yrd. Doç. Dr. Remzi GEMCİ :Yrd. Doç. Dr. Nurcan KURTOĞLU Bu tez çalışmasında renkli rezerve baskıdan esinlenerek boyarmadde içermeyen NaOH(Kostik) içerikli baskı patı kullanılarak baskılı kumaşlar oluşturmuştur. Renkli rezerve baskı rezerve maddelerine dayanıklı boyarmaddelerinin baskı patına ilavesi ile elde edilir. Fakat bu çalışmada kullanılan baskı patında boyarmadde bulundurulmamıştır. Merserizasyon işleminin ana maddesi olan NaOH(Kostik) pamuk elyafının özelliklerinin iyileştirmesi amacı ile kullanılmaktadır. Merserizasyon işlemi sonrası pamuk elyafında iyileşme sağlanan özelliklerden birinin pamuk elyafının boya alımının artması olduğunu bilmekteyiz. NaOH(Kostik)'m pamuk elyafına kattığı bu özelliği göz önünde bulundurularak %100 Pamuk, %100 Viskon, %50 Polyester - %50 Viskon elyafı karışımlı ipliklerden yapılmış kumaşlara NaOH(Kostik) içerikli bakı patı basılması ile baskı patının temas ettiği yerlerde NaOH(Kostik)'in merserize etkisi ile boya alımı fazla olmakta ve desen ortaya çıkmakta. Ayrıca hafif gramajlı kumaşlarda gofre baskı özelliği olan kırınkıl görüntüsünde oluşması ayrı bir yenilik katmıştır. Anahtar Kelime:Baskı, Gofre baskı, Renkli Rezerve Baskı, NaOH, Kumaş. III
Özet (Çeviri)
ABSTRACTH. Mustafa KURT UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SUTCU IMAM INSTITUE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCE DEPARTMANT OF TEXTILE ENGINEERING MSc THESIS ABSTRACT RESEARCHING OF NEW PRINTING METHOD H. Mustafa KURT Advisor: Prof. Dr. Selahattin SERIN Year :2003 Pages:42 Jury : Prof. Dr. Selahattin SERIN : Assist. Prof. Dr. Remzi GEMCI : Assist. Prof. Dr. Nurcan KURTOGLU In this study, coloured reserve style printed fabrics are produced by using printing paste which includes NaOH. Coloured reserve style is obtained by adding dyestuffs, which are enduring to reserve materials, into the printing paste. The printing paste used in this study, doesn't include dyestuff. NaOH, which is the base material of mercerization, is used to improve the the properties of cotton fibre. We know that mercerization process, increases taking dyestuff property of cotton fibre. According to this property, NaOH added printing paste is printed to the fabrics which are made of % 100 viscose, % 100 cotton or cotton-viscose blends. So that, the areas, which contact with printing paste take more dyestuff than the other areas and coloured reserve printed fabrics are obtained. This method provides us to obtain coloured reserve printed fabrics with printing paste which doesn' t include dyestuff. ' Gaining of crimped view to the light weight fabrics is also a renovation