Tarlada farklı sürelerde bekletme ve farklı koşullarda depolamanın lif kalitesi ile mikroorganizma populasyon kalitesi
The Effects of microorganism to lint quality of waited different perşod in the field and storage different to condition of cotton lint
  1. Tez No: 136227
  2. Yazar: NİHAL DERİNKUYU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA OĞLAKÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Lif kalitesi, biyolojik bozulma, mikroorganizma, depo, nem III, Lint quality, biological degradation, microorganizms, storage, moisture
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Pamuk Eksperliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZETNihal DERINKUYU KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ PAMUK EKSPERLİĞİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET TARLADA FARKLI SURELERDE BEKLETME VE FARKLI KOŞULLARDA DEPOLAMANIN LİF KALİTESİ İLE MİKROORGANİZMA POPULASYONUNA ETKİSİ Nihal DERINKUYU Danışman: Prof. Dr. Mustafa OĞLAKÇI Yıl :2003, Sayfa: 66 Jüri : Prof. Dr. Mustafa OĞLAKÇI : Doç. Dr. Metin DIĞRAK : Yrd. Doç. Dr. Yüksel BÖLEK Bu çalışma, 2001 yılında, Kahramanmaraş'ta yapılmıştır. Çalışmada, çiçeklenme ve meyvelenme devresinin farklı günlerinde (10., 20. ve 30. günleri) oluşan kozalarda; kozaların çatlama devresinden itibaren, farklı sürelerde (10, 20 ve 30 gün) tarlada bekletilmesinin ve bunlardan elde edilen lif pamuğun, farklı nem düzeylerinde (%7-9, 15 ve 30) ve farklı sürelerde depolanmasının (bir ve 20 gün) lif kalitesi ve mikroorganizma populasyonu üzerine etkileri araştırılmıştır. Çalışma sonucunda; mikroorganizma (bakteri ve fungus) populasyonunun; çiçeklenmenin 30. günü oluşan kozalarda, çiçeklenmenin 10. ve 20. günlerinde oluşanlara göre ve tarlada 30 gün süre ile bekletilenlerde ise daha kısa süre (10 ve 20 gün) bekletilenlere göre daha yüksek olduğu saptanmıştır. Ayrıca, mikroorganizma populasyonlarmın depolama süresi ile nem düzeyi artışına bağlı olarak artış gösterdiği bulunmuştur. Mikroorganizma populasyonunun artışı sonucu lif pamuğun“lif uzunluk uyum indeksi”,“parlaklık”ve“lif kopma uzaması”özelliklerinde azalmalar olduğu ve liflerin inatlaştığı, buna karşılık“kısa lif oranı (SFI), sarılık (+b) (yellowness)”ve“yapışkanlık (stickiness)”değerlerinin olumsuz yönde etkilendiği bulunmuştur. IIÖZET Nihal DERINKUYU Yüksek nem düzeyine (%30) sahip pamuklarda yapışkanlığın (stickiness) azalmasına karşılık lif karakterlerinde olumsuzluklar olduğu bulunmuştur. 1 gün ve 20 gün depolama süreleri için en uygun nem seviyesinin %7-9 olduğu; %15 nem düzeyinde depolama süresinin artması ile mikroorganizma populasyonunun arttığı ve kalitenin olumsuz etkilendiği; %30 nem düzeyinde ise her iki depolama süresinde de mikroorganizma populasyonunun diğer uygulamalara göre çok yüksek olduğu ve kalitenin bozulduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTNihal DERINKUYU UNIVERSTY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ IMAM INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF COTTON EXPERTY MSc THESIS ABSTRACT THE EFFECTS OF MICROORGANISM TO LINT QUALITY OF WAITED DIFFERENT PERIOD IN TE FIELD AND STORAGE DIFFERENT TO CONDITION OF COTTON LINT Nihal DERINKUYU Supervisor: Prof. Dr. Mustafa O?LAKÇI Year: 2003, Pages: 66 Jury: Prof.Dr. Mustafa O?LAKÇI Assoc.Prof.Dr. Metin DI?RAK Assist.Prof.Dr. Yüksel BÖLEK This study was done in Kahramanmaraş, in 2001. In the study, search the effects of microorganism on lint quality of the bolls which formed in different days (10., 20. and 30.days) of flowering and the seed cotton was harvested at 10, 20 and 30 days after the boll cracking time. For each harvested samples, the effect of different storage time (1 to 20 days) and effect of different moisture levels (%7-9, %15 and %30) on lint quality and population of microorganism were studied. According to the study it was found that the population of microorganism (bacteri and fungus) is much more in the bolls which were formed in the 30. days then the ones that were formed in the 10. and 20. days of the flowering also its much more in the ones which were waited in the field for 30 days then the ones that waited less (10 and 20 days). It was found that“uniformity index”,“elongation”and“reflectance”properties of the lint decreased and the lint become dull according to the increase of the population of the microorganisms; on the other hand“short fiber index”,“yellowness”(+b) and“stickiness”increased. In the cotton with high moisture level (%30) the stickiness level decreased, but some negativiness were found in the characteristic of the lint. It was found that the best moisture level is %7-9 for 1 day and 20 days storage time; the population of microorganisms increased with the increase of storagetime IVABSTRACTNihal DERINKUYU and quality affected negativity with tha increase of storage time in the moisture level of %15. for each storage in the moisture level of %30, the population of microorganisms is very high with respect to other levels and tha quality spoiled.