Amonyaklı bakır (ACQ) ile emprenye edilen sarıçam (Pinus sylvestris L. ) odununun karakterizasyonu
Characterization of scots pine (Pinus sylvestris L. ) wood treated with ammonical quat (ACQ)
  1. Tez No: 136228
  2. Yazar: ALİ MÜKREMİN KARA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKKI ALMA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: 4-Iü amonyum bakır, sarıçam, muamele, net emprenye madde miktarı, yangın geciktirici, eğilme direnci, sertlik, mikolojik test, taramalı elektron mikroskobu IV, Ammonical copper quat (ACQ), Pinus sylvestris L. treatment, retention, fire retardant, bending strength, hardness, mycological test, scanning electron microscope (SEM) VI
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZETsAli Mükremin KARA KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ ANADİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET AMONYAKLI BAKIR (ACQ) İLE EMPRENYE EDİLEN SARIÇAM (Pinus sylvestris L.) ODUNUNUN KARAKTERİZASYONU ALI MUKREMIN KARA Danışman : Doç. Dr. M. Hakkı ALMA Yıl : 2003, Sayfa: 75 Jüri : Doç. Dr. M.Hakkı ALMA : Doç. Dr. İbrahim BEKTAŞ : Doç. Dr. Metin DIĞRAK Bu çalışma iğne yapraklı ağaçlardan olan sarıçam odunu ile amonyaklı bakır quat (ACQ) kimyasal maddesi ile suya daldırma ve vakum-basınç metotları uygulanır. Aynı zamanda ACQ çevreye zarar veren kimyasal maddelerden olmaması önem arz etmektedir. Çeşitli mekanik testler olan janka sertliği ve eğilme dirençleri, sıcaklık ve aleve karşı koruyuculukları, mantar türleri ile olan ilişkileri karşılaştırılarak kontrol edildi. Bu sonuçlar sarıçam odununun sertliği ACQ ile muamele edilerek azaldığı görülmüştür. ACQ ile muamele edilmiş odun örnekleri özellikle üç ay süreyle mantarlarla tamamen çürüyerek yumuşamalarından dolayı sertliklerinde azalmalar olmuştur. ACQ kimyasal maddesi odunların emprenyesinde çevreye karşı zararlı bir madde olmadığından kullanılabileceği sonucuna varıldı. Ayrıca CCA'da odun ile emprenye işleminde etkili bir şekilde uygulanır. Her iki kimyasal madde de dünyanın her yerinde odun ile emprenyede koruyucu kimyasal madde olarak kullanılmıştır. ACQ ile muamele edilmiş sarıçam odun direklerinin eğilme direnci testleri BS 1990, Part :1, 1984 standardı ile karşılaştırılmıştır. IIIÖZETAli Mükremin KARA Sarıçam odunu için ACQ'nun net kuru madde miktarı ile ACQ solüsyonunda sıcaklık ve zamana bağlı olarak tutunmalarında artma olmuştur. SEM çalışmaları gösterdi ki ACQ kimyasalı ile sarıçam odununun özüne ACQ tuzları ile doldurulmuştur. ACQ ile muamele edilmiş sarıçam odunları yangınlara ve çürümüş mantarlara karşı belli bir miktarda koruma sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTAli Mükrcmin KARA DEPARTMENT OF FOREST INDUSTRIAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL APPLIED SCIENCES KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM UNIVERSITY M.Sc. THESIS ABSTRACT CHARACTERIZATION OF SCOTS PINE (Pinus sylvestris L.) WOOD TREATED WITH AMMONICAL COPPER QUAT (ACQ) ALI MUKREMIN KARA Supervisor: Assoc. Prof. Dr. M. Hakkı ALMA Year: 2003 Pages: 75 Jury : Doç. Dr. M.Hakki ALMA : Doç. Dr. Ibrahim BEKTAŞ : Doç. Dr. Metin DI?RAK ABSTRACT In this study, the sapwood of Scots pine (Pinus sylvestris L.) were treated with ammonical copper quat type A(ACQ-A), which is environmentally friendly wood preservative, by using soaking and vacuum-pressure methods. Various mechanical (Janka hardness, bending strength), combustion (temperature degrees with and without flame source and glowing stage), mycological properties of the treated wood were studied in comparison to controls. The results showed that the hardness of Scots pine and the combustion properties were reduced by the ACQ treatment. Particularly, a 3-month mycological test showed that the fungal decay of the ACQ-treated pine was completely decreased. It was be concluded that ACQ could be used as a environmentally friendly preservatives and it was considered as an effective preservative as CCA, common used wood preservatives all over the world. VABSTRACTAli Mükremin KARA The bending strength of ACQ-treated Scots pine pole was comparable to that specified in BS 1990, Part: 1, 1984. For Scots pine wood, the retention of net dry matter of ACQ increased with increasing temperature of ACQ solution and treatment time, SEM study showed that the pith of ACQ treated Scots pine wood was filled with ACQ salt. It could be concluded that the ACQ treatment reduced fungal decay and retard the fire for the pine wood.