Termoset bazlı kompozit malzemelerin geri dönüşüm uygulamaları
Recycling of thermoset originated composites materials
- Tez No: 136242
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FERHAT BÜLENT YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Geri dönüşüm, Termoset kompozit, Cam elyaf, Polimer, Recycling, Thermoset Composite, Glass fiber, Polymer
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
öz Katı atıkları bir hammadde kaynağı olarak geri kazanma çabalan son yıllarda artan bir önem kazanmıştır. Termoset malzemeler termoplastik malzemelere nazaran geri dönüşümleri daha zor olan polimerler grubuna girmektedir. Bu özelliğinden dolayı çevre kirliliği bakımından önemli bir atık olarak görülmektedir. Klasik yöntemlerle termosetlerin geri dönüşümleri dört ana grupta incelenebilir. Bunlar; Piroliz, kompozit içerisinden cam elyafım ayırmak, toz ve granül haline getirip kompozit içerisinde tekrar kullanmak, yakılarak enerji sağlamaktır. Yapılan çalışmada atık termoset bazlı kompozit malzemelerin bir öğütücüde öğütülerek, tekrar termoset reçine İçerisinde kullanılması araştırılmıştır. Yapılan çalışmada cam fiberle desteklenmiş polyester 266 atıkları öncelikle öğütücüden geçirilerek toz haline getirilmiştir. Elde edilen bu tozlar ağırlık yüzdelerinin fonksiyonu olarak yine polyester reçine içerisine yüklenmiş ve oluşturulan yeni kompozit malzemenin mekanik özellikleri incelenmiştir. Elde edilen deney numuneleri üzerinde yapılan çekme deneyleri sonucunda, termoset kompozit içine katılan atık termoset toz ve granüllerinin çekme mukavemetini düşürücü bir etkisi olduğu tespit edilmiştir. Bunun yanında Charpy çentik-darbe deneyleri sonucunda, atık termoset tozlarının yükleme miktarları artarken darbe mukavemetinin arttığı tespit edilmiştir. Cam fiberle desteklenmiş polyester 266 atıklarının öğütülerek dolgu malzemesi olarak kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT For the last years, the studies on recycling the waste materials as the source of raw material, have growing importance. It is more difficult to recycle thermoset materials with respect to thermoplastic materials. Because of having this feature, they are seen as the important waste for the environmental pollution, so it increases the need for new and alternative methods of waste management. In traditional methods, there are four main ways for recycling defunct composite waste; Pyrolsis, separating glass fiber from composites (glass separation), grinding the whole composites to a powder that could be used in a new composite(fine grinding) and producing energy by burning scrap composite. In this study, the method for grinding scrap glass fiber reinforced thermoset composite to a powder and granule and using them again in thermoset resin, is investigated. First of all, the scrap glass fiber reinforced polyester 266 was grinded to a powder and this powder was used at some rate in polyester resin and the mechanical properties of this composite material was examinated. At the end of tensile tests applied on samples, it is found that the scrap powder and granule that was used in thermoset composite has negative effects. At the same time, as a result of Charpy impact tests, it is estimated that as the amount of scrap powder used in composites increased, the strength to impact also increased. At the and it was concluded that, the scrap glass fiber reinforced polyester 266 can be used as filling material by grinding.