Sonlu elemanlar yöntemi ile çubuk yapıların tasarımı
Design of trussed beams with finite element method
  1. Tez No: 136246
  2. Yazar: ERDEM ÇAVUŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN MUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çubuk yapılar, kafes sistemler, sonlu elemanlar, bilgisayar destekli tasarım, Pascal, Trussed beam, frame, finite element, computer-aided design, Pascal
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
oz Çubuk yapılar ve kafes sistemler belirli bir ağırlığın güvenli olarak taşınması amacıyla kullanılmaktadırlar. Bu tür yapıların tercih edilmesinin sebebi, sisteme etkiyen toplam dış kuvvetlerin çubuk elemanlara dağıtılmasıyla yük taşıma kabiliyetinin arttırılmasıdır. İnşa edilen bu yapılar günlük yaşantıda aktif olarak kullanıldıklarından; güvenlik açısından sistem hatasız olarak tasarlanmalıdır. Ayrıca ekonomi dikkate alınırsa; maliyetleri düşürmek için, düşünülen yapının hızlı bir şekilde projelendirilmesi gerekmektedir. Tüm bunlar göz önüne alındığında, bu tür yapıların projelendirilme aşamalarının bilgisayar destekli olarak, sonlu elamanlar yöntemi kullanılarak yapılmaları gerekmektedir. Bu tezde; tasarım ve araştırma amaçlı kullanılabilecek, Pascal bilgisayar programlama diliyle yazılmış bir ürün oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Trussed beams and frames are employed to handle heavy loads safely. The reason for using trussed beams is to enhance system load capacity by distributing the external forces along beams. These constructions have to be designed accurately due to their use in the daily life. The design have to be optimized to reduce the cost. Therefore, CAD packages and techniques should be used İn the design of trussed beams and frames. In this thesis, a computer software has been developed with Pascal programming language, for the purpose of used for design and research.