Beyaz çürükçül fungus Funolia trogii kullanılarak diazo boyar madde reaktif black 5'in renk giderimi
Decolorization ofdiazo dye reactive black 5 using white rot fungi Funolia trogii
- Tez No: 136258
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ ÜNYAYAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Beyaz Çürükçül Fungus, Funalia trogii, Reaktif Black 5, Renk Giderimi, Luff a cylindrica, Tutuklama, White Rot Fungus, Funalia trogii, Reactive Black 5, Decolorization, Luffa cylindrica, Immobilization
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
öz Bu çalışmada, beyaz çürükçül fünguslardan Funalia trogii ile bir diazo boyar madde olan Remazol Black B (Reaktif Black 5) 'in renk giderimi araştırılmıştır. Optimum renk giderim ortamının saptanması için farklı sıcaklıklar, pH'lar, karbon ve azot kaynaklan ve azot kaynağı konsantrasyonları test edilmiştir. Sonuçlar optimum sıcaklığın 30 °C ve pH'mn 4,78 olduğunu göstermiştir. En yüksek renk giderimi karbon ve azot kaynağı eklenmemiş ortamlarda saptanmıştır. F. trogiVıân serbest miselleri optimum statik koşullarda 9 günde boyar maddenin yaklaşık 77,0 mg/L'sinin rengini giderebilmiştir. Funalia trogiVma Lujfa cylindrica'ya tutuklanmış kültürlerinin renk giderimi üzerine etkisi de araştırılmıştır. Bu çalışmada, tutuklanmış fungusun misel yaşının renk giderim işleminde önemli bir faktör olduğu bulunuştur. Üç günlük misel yaşına sahip kültürlerin renk giderim hızı (8,228 mg boyar madde/ g. KMA. gün) 0 ve 6 günlük misel yaşına sahip kültürlerin renk giderim hızlarından (sırası ile 6,8648 ve 7,7957 mg boyar madde/ g. KMA. gün) daha yüksek gerçekleşmiştir. Makroskobik ve mikroskobik incelemeler boyar maddenin fungus misellerine tutunmadığını göstermiştir. F. trogifmn gelişimi kontrol grubu Üe karşılaştırıldığında test edilen tüm boyar madde konsantrasyonlarında inhibe olmuştur, bununla beraber bu etki fungusun life tamamen tutuklanması ile azalmıştır. Optimum misel yaşında, Lujfa cylindrical tutuklanmış F. trogii kültürlerinin renk giderim yeteneği farklı boyar madde konsantrasyonlarında test edilmiştir. Renk giderimindeki kinetik parametreler Lineweaver-Burk'e göre hesaplanmıştır (Vmax = 35,65 mg boyar madde/ g. KMA. gün ve Km = 58,68 mg boyar madde/ L).
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, the decolorization of a diazoic dye Remazol Black B (Reactive Black 5) by a white rot fungus Funalia trogii was investigated. Different temperatures, pH, carbon and nitrogen source and nitrogen concentrations were tested that in order to detected optimal decolorization condition. Results showed that optimal temperature 30 °C and optimal pH 4,78. Maximum decolorization was detected under media that non-added carbon and nitrogen source. Free mycelia of F. trogii decolorized approximately 77,0 mg/L dye on 9 days under optimal static conditions. Decolorization effect of dye by Funalia trogii cultures immobilized on Luff a cylindrica sponge was also investigated. In this study, mycelia age of immobilized fungus was found that an important factor for decolorization process. Decolorization rate of 3-day-old age culture was obtained higher (8,228 mg dye / g DMW. day) than 0 and 6-day-old cultures (6,8648 and 7,7957 mg dye / g DMW. day respectively). Macroscobic and microscobic examinations showed that dye not biosorbed on the fungal micelium. F. trogii growth was inhibited by all tested dye concentrations with compared to control, however this effect minimalized when fungus completely immobilized to spongles. In optimum micelial age, cultures of F. trogii immobilized on Luffa cylindrica sponge were tested for their ability for dye decolorization at different initial concentration. The kinetic parameters of decolorization was calculated according to Lineweaver-Burk plots (Km of 58,68 mg dye / L and Vmax 35,65 mg dye / g DMW. day).