Bazı potansiyel aktif schiff bazlarının sentezi ve susuz ortamda potansiyometrik titrasyonları
- Tez No: 136259
 - Danışmanlar: PROF. DR. HAYDAR YÜKSEK
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Kimya, Chemistry
 - Anahtar Kelimeler: 3-Alkil(aril)-4-(3-etoksi-4-hidroksibenzilidenamino)-4, dihidro-lH-l, 4-triazol-5-on, 3-etoksi-4-hidroksibenzaldehtd, asetik anhidrit, dimetil sülfat, 3-Alkyl(aryI)-4-(3-ethoxy-4-hydroxybenzylidenamino)-4, dihydro- 1 H- l, 4-triazol-5-one, 3-ethoxy-4-hydroxybenzaldehyde, acetic anhydride, dimethyl sulphate. VI
 - Yıl: 2003
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Kafkas Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 150
Özet
ÖZET Bu çalışmada bazı 3-alkil(aril)-4-amino-4,5-dihidro-lH-l,2,4-triazoI-5-on bileşiklerinin 3-etoksi-4-hidroksibenzaldehid ile reaksiyonları incelenmiş ve 5 adet yeni 3- alkil(aril)-4-(3-etoksi-4-hidroksibenzilidenamino)-4,5,-dihidro-lH-1.,2,4-triazol-5-on bileşiği elde edilmiştir. Daha sonra elde edilen yeni bileşiklerin asetik anhidrid ile açillendirme ve bazik ortamda dimetil sülfat ile metillendirme reaksiyonları incelenmiştir. Son olarak elde edilen yeni bileşiklerin susuz ortamda potansiyometrik titrasyonları yapılarak Yarı Nötralizasyon Potansiyelleri ve karşın olan pKa değerleri tayin edilmiştir. Çalışmada sentezlenen toplam 1 1 yeni bileşiğin yapı aydınlatmaları için mikro analiz, İR, lB NMR, 13C NMR ve UV spektroskopisi yöntemleri kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In this study, the reactions of some 3-alkyl(aryl)-4-amino-4,5-dihydro-lH-l,2,4- triazol-5-one compounds were investigated with 3-ethoxy-4-hydioxybenzaldehyde and five new 3-alkyl(aryl)-4-(3-ethoxy-4-hydroxybenzylidenamino)-4,5,-dihydro-lH-l,2,4-triazol-5- one compounds were obtained. Furthermore acylation reaction with acetic anhydride and in basic media methyl sulphate of these new compounds were investigated. At the end of this study, non-aqueous media obtained new compounds potantiometric titrations were done, FTNP and pKa values were determined. For detection total of 1 1 new compounds structure, microanalysis, IR, !H NMR, 13C NMR ve UV spectroscopic methods were used.