Türkiye'deki şarap sektörünün pazarlama karması elemanları açısından incelenmesi ve sektörün rekabet performansının arttırılması için öneriler
Examining Turkish wine industry in terms of marketing mix variable and recommendations for increasing its compatitive performance
  1. Tez No: 136459
  2. Yazar: AYSU ÖZAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER AZABAĞAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Pazarlama Karması, Ürün, Fiyat, Tutundurma, Dağıtım, Şarap Sektörü, Üzüm, Türkiye, Marketing Mix, Product, Price, Promotion, Place, Wine Industry, Grape, Turkey
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TÜRKİYE'DEKİ ŞARAP SEKTÖRÜNÜN PAZARLAMA KARMASI ELEMANLARI AÇISINDAN İNCELENMESİ VE SEKTÖRÜN REKABET PERFORMANSININ ARTTIRILMASI İÇİN ÖNERİLER Aysu Özay Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Ömer AZABAGAOGLU 2003 Bu araştırma, Türk şarap sektöründeki pazarlama stratejileri ve uygulamalarım, pazarlama karması elemanları açısından incelemiştir. Bunun için sektörün genel durumu ve sektörde yer alan şirketlerin pazarlama uygulamaları değerlendirilmiş, Dünya ülkeleri ile karşılaştırılmıştır. Bu tez kapsamında, Dünya ve Türk şarap sektörünün genel yapısının değerlendirilmesi için öncelikle ikincil verilerden faydalanılmıştır. Ayrıca sektörde bulunan şirket uygulamalarının incelenmesi için yüz yüze görüşme yöntemi ile birincil verilerden faydalanılmıştır. Sektörde varolan toplam 44 şirketin 30'u ile yüz yüze görüşme yapılması sağlanmıştır. Kişisel görüşmelerde açık uçlu sorular ve ayrıca anket formu kullanılmıştır. Görüşmelerdeşirketlerin ürün, fiyat, tutundurma ve dağıtım uygulamaları açık uçlu sorular ile sorulmuş, 'pazarlama etkinliği' anket formunun da doldurulması istenmiştir. Anket formu, Kotler (1977 ve 1997) tarafından hazırlanmış olan bir ölçektir. Bu formun kullanılmasının nedeni, ölçeğin gerekli kurallara göre hazırlanmış olup, daha önce denenmiş ve test edilmiş ve uygulanabilirliğinin kabul edilmiş olmasındandır. Kapsadığı süre bakımından 'anlık' bir araştırmadır. Tez büyük ölçüde amaçlarına ulaşmış, Türk şarap sektörü, 30 şirket ile görüşülerek pazarlama karması elemanları açısından değerlendirilmiş ve sektörün gelişebilmesi için sorunlar ve çözüm önerileri incelenmiştir. Ayrıca yapılan 30 anket analizlere dahil edilmiş ve veriler çeşitli değişkenler açısından SPSS programında t testi ile analiz edilmiştir. Yapılan analiz sonucunda üretim kapasitesine göre müşteri felsefesi değişkenleri açısından herhangi bir anlamlı fark bulunamamış; ancak operasyonel etkinlik, stratejik oryantasyon, uygun pazarlama bilgisi, ve bütünleşmiş pazarlama organizasyonu değişkenleri açısından anlamlı farklar bulunmuştur. Genel olarak bakıldığında, Türk şarap sektörü büyük bir potansiyele sahip olmakla birlikte, bu potansiyele uygun bir organizasyon yapısı ve işleyişi gerçekleştirememektedir. Bu nedenle ürün, fiyat, tutundurma ve dağıtım açısından uygun ve gerekli organizasyonun oluşturulması ve daha profesyonel bir yapılaşma gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Master Thesis TÜRKİYE'DEKİ ŞARAP SEKTÖRÜNÜN PAZARLAMA KARMASI ELEMANLARI AÇISINDAN İNCELENMESİ VE SEKTÖRÜN REKABET PERFORMANSININ ARTTIRILMASI İÇİN ÖNERİLER Aysu Özay Trakya University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Economics Supervisor: Dr. M.Ömer AZABA?AOGLU 2003 This research is examining marketing strategies and implementations in Turkish Wine Industry in terms of marketing mix elements. To do this, industry's general situation and marketing implementations in the companies of wine industry have been evaluated and compared with the other selected countries in the world. In this thesis, secondary data have been used in order to evaluate wine industry in Turkey and in some selected countries. Also, primary data generated by face to face interview have been used in order to examine company implications in wine industry. Face to face interviews have been conducted with 30 companies out of 44 company in Turkish wine industry. During the interview, their product, price, promotion and placeimplementations were asked with open ended questions and also they were asked to fill a marketing effectiveness questionnaire. This questionnaire is originally prepeared by Kotler (1977 and 1997). The reason of using this questionnaire is that it was prepared by necessary requirements, it was used and tested in other resarches that it is an appropriate questionnaire. The research is cross sectional in nature. Thesis has reasonably achieved its objectives. Turkish wine industry has been examined in term of marketing mix elements, problems and possible recommendations have also been given. Also, 30 questionnaire included in the quantitative analysis and data was analysed in terms of different variables by using SPSS. Research results indicate that according to production capacity, there are significant differences in operational efficiency, strategic orientation, adequate marketing information, integrated marketing organisation variables but not in customer philosophy. In general, although Turkish wine industry has a big potential, it can not achieve an adequte organisational structure and implementation for this potential. Therefore, it is necessary to develop necessary organisation and more professional structure in terms of product, price, promotion and distribution.