Kırklareli'nin mevcut geleneksel konut çevresinin kültür bağlamında incelenmesi
The Investigation of the existing traditional settlement in Kırklareli in cultural context
  1. Tez No: 136461
  2. Yazar: EMEL HACIHAFIZOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEVNİHAL ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Geleneksel konut çevreleri, geleneksel konut, kültür bağlamı, Traditional house environment, traditional house, cultural context
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 199
Özet
Bu çalışma; Kırklareli'nin eski mahallelerinden günümüze ulaşan tarihi yapıtların ve geleneksel konut çevrelerinin fiziksel ve sosyal yapısının incelenmesini içermektedir. Kırklareli'nde 19 ve 20 y.y. larda Rumlar, Museviler, Bulgarlar ve Türkler olmak üzere dört etnik grup yaşamıştır. Bu gruplar, uzun yıllar süren savaşlar ve mübadeleler sonucunda Kırklareli 'nden göç etmişlerdir. Burada yaşayan sosyal grupların farklılığı, konut geleneğinde de çeşitliliğin doğmasına yol açmıştır. Çalışmada, tarihsel araştırma ve yerinde yapılan incelemeler sonucu, mevcut geleneksel mahallelerdeki korunması gerekli yapılar tespit edilmiş, bunların karakteristik özelliklerine göre analizi yapılarak, mevcut tarihi dokunun çevre ile bütünleştirilerek yaşamasını sağlamak amaçlanmıştır. Birinci bölüm olan“giriş”te, konunun önemi ve amacına değinilmiş, kültür, geleneksel mahalle ve konut kavramları üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde; Kırklareli hakkında genel bilgiler verilerek, şehrin tarihsel gelişimi ve şehirciliği, kentsel ve kültürel dokusu anlatılmıştır. Üçüncü bölümde; mevcut geleneksel konut çevrelerinin analizi ve değerlendirilmesi yapılarak, mahallelerde tespit edilen yapılar irdelenmiştir. Dördüncü bölümde; konutların karakteristik özelliklerinin analizi yapılarak konum, plan ve cephe özellikleri anlatılmıştır. Beşinci bölümde; toplanan verilerin genel bir değerlendirilmesi yapılmış, sonuç ve öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study contains an investigation of physical and social structure of historical monument and traditional house environment that had came up present days in the old districts of Kırklareli. In the 19th and 20th century, four ethnic groups, which were formed up of Greek, Jewish, Bulgarian and Turkish people, had lived in Kırklareli. These groups who lived in Trakya and Kırklareli had immigrated from Kırklareli as a result of long war years and barter. The difference of social groups who lived in this region had caused traditional house varieties. In this study, the buildings that were determined on the basis of conservation in the existing traditional neighbourhood have been determined by the historical research and investigation done in the district then have been analysed according to their characteristics. To sustain the existing historical structures with environment as a unity has been aimed. Aim and scope of the subject have been emphasized and culture and traditional neighbourhood and house concept have been studied in the first section, which is an introduction part of the thesis. In the second section the historical development, urban planning, urban and cultural fabric of the town have been mentioned and general information is given about Kırklareli. In the third section, analysis of the existing traditional house environment and evaluation have been made. The determined buildings in the districts have been discussed. In the fourth section, properties of location, plan and elevation have been explained by analysing properties of house characteristic. In the fifth section, a general evaluation of obtained data has been done, conclusion and suggestion are given.