Arboretum planlama ilkeleri ve Trakya Üniversitesi Güllapoğlu arboretumu peyzaj planlama çalışmaları
Arboretum planning principles and Trakya University Güllapoğlu arboretum landscape planning studies
- Tez No: 136462
- Danışmanlar: PROF. DR. ASLI KORKUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Arboretum, Botanik Bahçesi, Peyzaj Planlama, Edirne, Arboretum, Botanical Garden, Landscape planning, Edirne
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ ARBORETUM PLANLAMA İLKELERİ VE TRAKYA ÜNİVERSİTESİ GÜLLAPOĞLU ARBORETUMU PEYZAJ PLANLAMA ÇALIŞMALARI Murat ÖZYAVUZ Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Aslı B.KORKUT 2003 Bu çalışma ile Edime İli, Trakya Üniversitesi Güllapoğlu Yerleşkesi içinde kurulacak olan Trakya Üniversitesi Güllapoğlu Arboretumunun kurulmasına ilişkin çeşitli araştırmalar ve etütler yapılmıştır. Öncelikli olarak, arboretum kavramı, işlevleri, planlama ve uygulama kriterleri, Dünyadaki ve Türkiye'deki özel ve kamu kuruşlarına ait arboretumlann özellikleri bilimsel olarak incelenmiştir. T.Ü. Güllapoğlu Arboretumunun bulunduğu Edirne İli'nin sosyo-kültürel özellikleri incelenmiş, Edirne'de Arboretum kurulma fikrini haklı çıkartacak nedenler ortaya çıkartılmıştır. Daha sonra T.Ü. Güllapoğlu Arboretumu'nun yer alacağı alanın doğal özellikleri (eğim, bakı, toprak, bitki örtüsü vb.) çıkartılmış, bu sonuçlar değerlendirilmiştir. Son olarak bütün bu veriler doğrultusunda öneri peyzaj projesi çizilmiştir. Proje ana olarak yapısal ve bitkisel planlama olarak iki bölümde ele alınmıştır. Dünyadan ve Türkiye'den incelenen arboretumlar ile, bu zamana kadar yapılan araştırmalar incelenerek yapısal ve bitkisel planlamanın ana hatları oluşturulmuş, bunun doğrultusunda alanda farklı kullanımlar belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT THESIS OF MASTER ARBORETUM PLANING PRINCIPLES AND TRAKYA UNIVERSTY GÜLLAPO?LU ARBORETUM LANDSCAPE PLANNING STUDIES Murat ÖZYAVUZ The University of Trakya Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Landscape Architecture Advisor: Prof. Dr. Ash B. KORKUT 2003 In this study, several researches are made on Trakya University Güllapoğlu Arboretum in Trakya University Campus in Edirne. First of all the concept of“Arboretum”, functions, planning and application criteria and the properties of arboretums in Turkey and other countries are studied scientificaly. The socio-economical structure of Edirne where Güllapoğlu arboretum will be established is studied and the establishg reasons of arboretum in Edirne were determined. Afterwords the naturel proporties [slop, soil, flora] of the arboretum are fixed and the results are analysed. In the last stage a proposed landscape design which includes two headlines“structure”and“plantation”is prepared. The design is made by studying several examples of arboretums from Turkey and other countries and different uses in the area are determined.