Türkiye'nin orta Ege karasuları planktonik kopepodlarının mevsimsel dağılımı
Seasonal distribution of planktonic copepods in the Turkish coastal waters of the middle Aegean sea
  1. Tez No: 136464
  2. Yazar: HALİM VEDAT AKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMET ÖZEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Ege Denizi, Zooplankton, Kopepod, Aegean Sea, Zooplankton, Copepoda
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
ÖZET TÜRKİYENİN ORTA EGE KARASULARI PLANKTONİK KOPEPODLARININ MEVSİMSEL DAĞILIMI AKERH. Vedat Doktora Tezi, Su Ürünleri Temel Bilimler Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. İsmet ÖZEL Ocak 2002, 107 sayfa Bu çalışma Orta Ege Denizi karasularımızda en önemli grup olan kopepodlarm kalitatif ve kantitatif durumlarım ortaya koyabilmek ve zooplanktonu oluşturan diğer grupların tespiti amacıyla yapılmıştır. Ayrıca zooplanktonu oluşturan gruplarda mevsimlere bağlı olarak meydana gelen değişimler de incelenmiştir. Araştırma materyali, 1997-1999 yıllarında Ege Denizi karasularımızdan seçilen 10 istasyondan dört mevsimde yapılan horizontal ve vertikal zooplankton çekimleri sonucunda elde edilmiştir. Meroplankton yaz mevsimi hariç olmak üzere tüm zooplanktonun % 3 ile % 5 arasında değişen kısmını meydana getirirken yaz mevsiminde bu oran % 22.23' kadar yükselmektedir.Tüm mevsimler dikkate alındığında en önemli meroplanktonik grup Gastropoda larvalarıdır, yaz mevsiminde ise balık yumurtalarının bazı istasyonlarda meroplanktondaki baskınlığı söz konusudur. Kopepodlar tüm mevsimlerde holoplankton içerisindeki en büyük grup olarak tespit edilirken apendikuler ve kladoserler holoplanktonun diğer önemli bileşenleridir. Calanoida ordosundan 62, Cyclopoida ordosundan 4, Poecilostomatoida ordosundan 30, Siphonostomatoida ordosundan 1, Harpacticoida ordosundan 7 ve Monstrilloida ordosundan 1 tür olmak üzere 6 ordo ve 33 familyaya ait toplam 105 kopepod türü tespit edilmiştir.VI Bunlardan Çalocalanus adriaticus, Acartia (Hypoacartia) adriatica, Pseudocyclops obtusatus, Calanopia elliptica, Labidocera pavo, Corycaeus (Onychocorycaeus) lotus, Sapphirina auronitens, Distioculus minor Ege Denizi'nden, bunlarla birlikte Subeucalanus crassus, S. monachus, Çalocalanus neptunus, C. pavoninus, Ischinocalanus gracilis, Paraeuchaeta hebes, Scolecithricella tenuiserrata, Lucicutia ovalis, Haloptilus acutifrons, Paracandacia bispinosa, P. simplex, Parapontella brevicornis, Pontella lobiancoi, Oithona setigera, Corycaeus (Agetus) flaccus, Corycaeus (Agetus) limbatus, Corycaeus (Corycaeus) specious, Corycaeus (Onychocorycaeus) latus, Oncaea conifera, O. dentipes, O. minuta, O. similis, O. subtilis, Copilia vitrea, Sapphirina gemma, S. metallina, S. Ovatolanceolata, Vettoria granulosa, V. parva, Ratania flava Türkiye Denizleri 'nden ilk defa bildirilmektedir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT SEASONAL DISTRIBUTION OF PLANKTONIC COPEPODS IN THE TURKISH COASTAL WATERS OF THE MIDDLE AEGEAN SEA AKER H. Vedat PhD in Marine-Inland Water Sciences and Technology Supervisor: Prof. Dr. İsmet ÖZEL January 2002, pages 107 The aim of this study was to determine the zooplankton groups of the Turkish coastal waters of the Middle Aegean Sea, and the qualitative and quantitative states of copepods are known to be the most important group. In addition, seasonal changes in the groups which form zooplankton have been examined. Research material has been obtained from 10 selected stations in the coastal waters of the Middle Aegean Sea between 1997 and 1999 during four seasons via horizontal and vertical zooplankton sampling. Meroplankton form 3-5% of all zooplankton, but this ratio increases up to 22,23% in summer. When all seasons are taken into account the most important meroplanktonic group is the larvae of Gastropoda, in summer time fish eggs have local effect on meroplankton. Copepods have been identified as the largest group in holoplankton for all seasons. Appendicularians and Cladocerans are the other important components of holoplankton. A total of 105 copepod species belong to 33 different families, and six different order, including 62 from the order of Calanoida, 4 from Cyclopoida, 30 from Poecilostomatoida order, 1 from Siphonostomatoida, 7 from Harpacticoida and 1 from Monstrilloida have been identified.VIII Calocalanus adriaticus, Acartia (Hypoacartia) adriatica, Pseudocydops obtusatus, Calanopia elliptica, Labidocera pavo, Corycaeus (Onychocorycaeus) latus, Sapphirina auronitens, Distioculus minor are the first records for Aegean Sea. Moreover, Subeucalanus crassus, S. monachus, Calocalanus neptunus, C. pavoninus, Ischinocalanus gracilis, Paraeuchaeta hebes, Scolecithricella tenuiserrata, Lucicutia ovalis, Haloptilus acutifrons, Paracandacia bispinosa, P. simplex, Parapontella brevicornis, Pontella lobiancoi, Oithona setigera, Corycaeus (Agetus) flaccus, Corycaeus (Agetus) limbatus, Corycaeus (Corycaeus) specious, Corycaeus (Onychocorycaeus) latus, Oncaea conifera, O. dentipes, O. minuta, O. similis, O. subtilis, Copilia vitrea, Sapphirina gemma, S. metallina, S. Ovatolanceolata, Vettoria granulosa, V. parya, Rataniaflava are the first records for Turkish Waters.