Etlik piliçlerde nişasta olmayan polisakkaritleri (NOP) hidrolize eden enzimlerin soya, ayçiçeği ve pamuk tohumu küspeleriyle birlikte kullanımının etkileri
  1. Tez No: 136473
  2. Yazar: YELİZ KAŞKO
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİZAMETTİN ŞENKÖYLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Etlik piliç, NOP, Enzim, Soya fasulyesi küspesi, Ayçiçeği tohumu küspesi, Pamuk tohumu küspesi, Broiler, Non-starch polysaccharides, Microbial enzyme, Soybean meal, Sunflower meal, Cotton seed meal. 0
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
IV ÖZET Bu çalışmada, bitkisel protein kaynaklarında bulunan anti-besleme özelliği taşıyan nişasta olmayan polisakkaritleri (NOP) hidrolize eden enzimlerin soya, ayçiçeği ve pamuk tohumu küspelerine dayalı etlik piliç rasyonlarında kullanımının etkileri, bir ticari enzim preparatı denenerek araştırılmıştır. Denemede ayrıca, ülkemizde yüksek üretim potansiyeline sahip ayçiçeği ve pamuk tohumu küspelerinin yetersiz miktarlarda üretilmekte olan soya yerine ikame edilebilirliği araştırılmıştır. Araştırmada 240 adet (120 erkek ve 120 dişi) 1 günlük yaştaki ROSS 308 etlik piliç hatlarından civcivler loıllanılmıştır. Civcivler şansa bağlı olarak muamele gruplarına dağıtılarak 6 muamele grubu hazırlanmış ve her muamelenin 4 tekerrürü olacağından deneme toplam 24 deneme ünitesinden oluşturulmuştur. Bu amaçla 1- %30 soya küspesi bazal yemi 2- %30 soya küspesi bazal yemi + enzim 3- % %20 ayçiçeği küspesine, 4- %20 ayçiçeği küspesi + enzim, 5- %15 pamuk tohumu küspesi, 6- %15 pamuk tohumu küspesi + enzim içeren 6 farklı rasyon hazırlanmıştır. Başlatma yemi (0-14 gün); %22 ham protein ve 3050 kcal ME/kg (12,77MJ ME/kg), büyütme yemi (15-28 gün); %20 ham protein ve 3100 kcal, ME/kg (12.98MJ, ME/kg) ve bitirme yemi (29-42); %18 ham protein ve 3200 kcal, ME/kg (13.40MJ, ME/kg) değerlerine sahiptir. Performans denemesinde kullanılan enzim, fî-glukanaz, pektinaz ve çeşitli hemiselülazlar içeren bir multi enzim preparatı olup, etlik piliç performans değerleri, karkas randımanı ve abdominal yağ değerleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Enzim preparatları başlatma, büyütme ve bitirme yemlerine ilave edilmiştir. Araştırma sonunda 5 haftalık etlik piliçlerin ortalama canlı ağırlıkları 6 muamele grubunda sırasıyla, 1938,75 kg, 1933 kg, 2015,75 kg, 1984,75 kg, 2015,75 kg, 1957 kg olarak bulunmuştur. Araştırmada enzim ilavesi ile performans değerleri ve karkas randımanı ile abdominal yağ oranlarında istatistiki olarak önemli bir fark meydana gelmediği bulunmuş ve soya küspesi ile ayçiçeği ve pamuk tohumu küspeleri içeren muamele grupları arasında ki faklıhğın önemsiz olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
V SUMMARY This study was conducted to test the efficacy a commercial enzyme with p- glucanase, sellulase, hemisellulase and pectinase activities against soybean, sunflower and cotton seed meals in broiler diets. 240 male and female day old ROSS 308 chicks were used in this study. The treatments were; 1) 30% soybean meal (SBM), 2) 30% SBM + enzyme, 3) 20% sunflower meal (SFM), 4) 20% SFM + enzyme, 5) 20% cotton seed meal (CSM), 6) 20% CSM + enzyme. Each treatment has been randomly distributed into 4 replicates of cage unit in which 10 broiler chicks were housed. These dietary treatment were fed to broilers for 0-14 days as starter (22% protein; 3050 kcal ME/kg), for 15-28 days as grower (20% protein; 3100 kcal/kg) and for 29-42 days as finisher (18% protein; 3200 kcal/kg). The effects of the microbial enzyme was measured in terms of gain, feed intake, feed conversion ratio, carcass yield and abdominal fat Microbial enzyme supplementation did not significantly effect live performance, carcass yield and abdominal fat. No differences were found among soybean, sunflower and cotton seed meal groubs with respect to the same performance criteria.