Kuantum kutularında geometrik etkiler
The geometric effects in quantum boxes
- Tez No: 136498
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EROL OKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kuantum noktaları, yabancı atom bağlanma enerjisi, varyasyonel dalga fonksiyonu, quantum dots, impurity binding energy, varitional wavefunction n
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZET Yüksek lisans tezi. Trakya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü. Fizik Anabilim Dalı. Kuantum kutularının sahip olabileceği küp ve küre gibi geometrik şekillerin enerji hesaplarını nasıl etkileyeceği araştırılmıştır. Kübik GaAs kuantum kutusunda, sistemin taban durum enerjileri, donor bağlanma enerjileri ve donor polarizibiliteleri elektrik alan varlığında varyasyonel olarak incelenmiştir. Kübik GaAs kuantum kutusunda enerji durumları sonsuz ve sonlu potansiyel engelleri ile araştırılmıştır. Küresel kuantum kutusunda sistemin taban durum enerjileri ve donor bağlanma enerjileri bir varyasyonel yöntem kullanılarak hesaplanmıştır. Bu hesaplamalar sonucunda kübik ve küresel kuantum kutularında, sistemin enerji öz değerlerinin ve donor bağlanma enerjilerinin kutunun boyutları ile nasıl değiştiği irdelenmiştir. 2003.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Master thesis. The geometric effects in quantum boxes. Trakya University, Graduate School Of Naturel And Applied Sciences. Physics. It is studied that how the geometrical shapes which the quantum boxes can have like cubic and spherical effect the calculations of energy. The ground state energies of the system, donor binding enegies and donor polarizabilities in the cubic GaAs quantum box are calculated variationally in presence of a electric field. The energy states are investigated in GaAs quantum box with infinite and finite barrier potentials. The ground state energies of the system and donor binding energies are calculated in a spherical quantum box by using a varitional method. It is examined that how the energies of the system and donor binding energies change with dimensions of the cubic and spherical quantum box. 2003.