Tekirdağ yöresindeki ayçiçek depolarının durumu ve geliştirme olanakları
An investigation of the present status of sunflower storage building in Tekirdağ district and their improvement possibilities
- Tez No: 136509
- Danışmanlar: PROF. DR. LOKMAN DELİBAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Depolama, ayçiçeği, depolama yapılan, depolama koşulları, havalandırma, Storage, sunflower, storage buildings, storage conditions, aeration
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
ÖZET DOKTORA TEZİ TEKİRDAĞ YÖRESİNDEKİ AYÇİÇEK DEPOLARININ DURUMU VE GELİŞTİRME OLANAKLARI Can Burak ŞİŞMAN Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarımsal Yapılar Ve Sulama Ana Bilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Lokman DELİBAŞ 2003, Sayfa: 135 Günümüzde jarjmsaL üretimin arttırılması, birim alandan daha fazla ürün elde edilmesine dayanmaktadır. Ancak tarımsal üretimin artırılmasının yanında elde edilen ürünlerin uygun şekilde değerlendirilmesi ve tüketime sunuluncaya kadar depolanması da önemlidir. Depolamada amaç ürünün özelliklerini ve tazeliğini korumaktır. Ancak ürün çeşidine göre uygun koşullar sağlanmadan yapılan depolamalar sonucunda, büyük kantitatif ve kalitatif kayıplar meydana gelmektedir. Bu kayıpların azaltılması ancak uygun depolama koşullarının sağlanması ve depo yönetimi ile mümkündür. Bu çalışmada, Trakya Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifler Birliği tarafından Trakya Bölgesinde kullanılan ayçiçeği depolama yapılarında depolama koşullan incelenerek, depolama koşullarının üründe oluşan kayıplar üzerine etkileri araştırılmıştır. Araştırma Trakya Birliğe ait bir kapah, bir açık depo ile Ziraat Fakültesinde inşa edilen havalandırma sistemine sahip model depoda yürütülmüştür. Depolarda depolama koşulları olarak yığın sıcaklıkları ve nemi, kalite özellikleri olarak da ürünün nem içeriği, yağ oram ve yağ asitliği değerleri depolama süresince Menmiştir. Denemeler sonucunda model depo, 16,05 °C lık yığın sıcaklığı, %78 yığın11 nemi ortalaması ile depolama için en uygun koşullan göstermiştir. Ayçiçeği kalite özellikleri açısından depolar karşılaştırıldığında, depolama süresince model depoda nem içeriğinde % 0,74' lük artış, yağ oranında %1,20' lik azalma ve yağ asitliğinde %1,13' lük artış ile en düşük kalite kayıpları elde edilmiştir. Araştırma sonucunda edilen bulgular ve litaratür ışığında Trakya Bölgesi için uygun depolama kriterleri belirlenmiş ve mevcut depolara yönelik öneriler yapılarak, bölgede uygulanabilecek depoprojeleri hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
m ABSTRACT PH. D. Thesis AN INVESTIGATION OF THE PRESENT STATUS OF SUNFLOWER STORAGE BUILDINGS IN TEKİRDA? DISTRICT AND THEffi IMPROVEMENT POSSIBILITIES Can Burak ŞİŞMAN Trakya University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Farm Structure and Irrigation Supervisor: Prof. Dr. Lokman DELİBAŞ 2003, Page: 135 Nowadays increasing agricultural production is based on obtaining more product from unit area. Suitable utilization of agricultural products and storage until marketing are also impotant besid as increasing agricultural production. The aim of storage is to preserve properties of products and their freshness. If suitable storage condition aren't supplied according to product variety, quality and quantity losses increases. Decreasing this losses is possible with providing suitable storage condition and storage management. In this study, sunflower storage buildings that is used by Trace Oil Seeds Sailling Cooperative Union (Trace Union) in the Trace region was examined. Influences of storage condition on product losses were researched. The study was conducted in one of the Trace Union's reinforced concrete store, temporary store and a model storeİ.V having aeration system built specifiely for this research in the Agriculture Faculty's area. Temperature and relative humidity of the sunflower mass as storage conditions in the stores and moisture content, oil content and See fatty acids contents as quality parameters were monitored during the storage. According to the results, model store give the best results with an average temperature of 16,05° C and average humidity of 78 % during storage. When comparing the stores in respect to the sunflower quality properties; model storage provided the best result, increasing moisture content 0,74 %, decreasing oil content 1,20 % arid increasing free oil acid 1,13%. Having considered the available information in the literature and the observation from this study, the most suitable storage conditions was determined, necessary improvement ön the present storage buildings Were suggested âtid sample storage building project were developped for the future use.