Farklı malzemelerin yığılmasında malzeme akışının incelenmesi
The Investigation of material flow in upsetting of different materials
  1. Tez No: 136510
  2. Yazar: CEM SECAATTİN ÇETİNARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EROL AKATA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dövme, Yığma, Fıçılaşma, Sürtünme, Halka Basma Deneyi, Forging, Upsetting, Barreling, Friction, Ring Compression Test
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
ÖZET Açık kalıpla dövme ve yığma; üstün mekanik özellikler, daha iyi yüzey kalitesi, hızlı üretim gibi birçok avantajı sebebiyle, tercih edilir bir plastik şekil verme yöntemidir. Yığma yönteminde, kalıp-numune arayüzeyindeki sürtünme nedeniyle fıçılaşma ve katlanma gibi istenmeyen durumlar oluşmaktadır. Önceki araştırmalarda, sürtünme katsayısı-malzeme çeşitliliği ilişkisine dair tam bir fikir birliği yoktur. Sunulan tezde, öncelikle bu tartışmaya katkıda bulunmak için aynı koşullarda çeşitli malzemelerin sürtünme katsayıları araştırılmıştır. Çeşitli malzemelerin akma dayanımlarının literatürdeki verilerle uyumu ve her bir malzemedeki genleme dağılımı incelenmiştir. Bunun ötesinde, bu tezde, fıçılaşmanm ve fıçı yarıçapının, artan deformasyon oranıyla değişimi ve bu koşullar göz önüne alınarak yığılan parçadaki yüzey alanının değişimi araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT Open-die forging and upsetting are preferable plastic forming methods because of their advantages such as excellent mechanical properties, better surface quality, quick production. In the upsetting method, undesirable conditions such as barreling and foldover exist due to the friction at the interface of die-specimen. At the previous researches, there is not a complete agreement with reference to relation between friction coefficient and the materials varieties. In this thesis, firstly in order to make a contribution to this dispute, the friction coefficients of various materials at the same circumstances have been investigated. The accordance of the yield strengths of various materials found in this study, with the ones given in the literature and the strain distribution for each material have been also examined. Moreover, in this thesis, variation of barreling, barrel radius and total surface area with increasing deformation rate and by taking into consideration of these conditions, the variation of surface area at the upsetting specimen have been researched.