Sözde spot elektrik fiyat algoritmasının ham enerji kaynağı kısıtlı kısa dönem hidrotermal koordinasyon problemine uygulanması
A Pseudo spot price algorithm applied to short term hydrothermal scheduling problem with limited energy supply units
- Tez No: 136531
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİH FADIL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sözde spot elektrik fiyatı, Ham enerji kaynağı kısıttı termik üretim birimi, Kısa dönem hidrotermal koordinasyon problemi, Bir zaman dilimi, ya al yada öde yakıt anlaşması, Hidrolik akışlar, Hidrolik kısıtlar, Aktif güç üretim sınırlan, iç döngü, Dış döngü, Psuedo spot electric price, limited energy supply thermal units, short-term hydrothermal scheduling problem, Subinterval, Take-or-pay fuel agreement, Hydraulic flows, Hydraulic constraints, Active power generation limits, İner loop, Outer loop
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Ill ÖZET Eneği üretim sistemlerinin optimal bir şekilde işletimi ve planlaması enerji üretiminde çok önemli bir yer tutmaktadır. Bir enerji sisteminin optimal işletimi kullanılacak olan yakıtın nıinimize edilmesiyle sağlanmaktadır. Elektrik enerjisinin hayatin her alanına yaygın olarak girmesi nedeniyle, yapılan bilimsel araştırmalarda herhangi bir optimal işletim probleminde çok küçük ilerleme sağlanması durumunda bile yapılan çalışmaların karşılığı işletim maliyetlerinde önemli bir azalmaya neden olmaktadır. Önerilen dağıtım tekniğinin iki ana amacı vardır. Birincisi, sözde spot elektrik fiyat algoritması kullanılarak optimal aktif üretimleri hesaplamak. Problemin bu kısmı bir iç döngü (inner loop) olarak bilinir. İkincisinde, söz konusu aktif güçler üretildiğinda, take or pay anlaşmasıyla temin edilen yakıtın ve muhtemel hidrolik kısıtlar altında hesaplanan su miktarlarının işletim süresi boyunca tolerans değerleri içinde harcanıp harcanmadığı kontrol edilir. İlaveten, aktif güç üretim limitleri, minimum ve maksimum depolama limitleri, başlangıç ve bitiş rezervuar hacimleri gibi hidrolik kısıtlar kontrol edilir. Bir iç döngü ve bütün bu kontrollar bir dış döngüyü (outer loop) oluşturur. Durma kriterleri sağlandığı takdirde, çözüm noktalan kabul edilir. Aksi takdirde bir sonraki dış döngüye devam edilir. Geliştirilen dağıtım tekniği probleminin başlangıcında sistemdeki haralara bağlı üretim birinılerinin karakteristik fonksiyonları ile aktif güç üretim sınırları, ham enerji kaynağı kısıtlı termik üretim birimlerinin işletim süresi boyunca harcayacağı yakıt miktarları ve hidrolik üretim birimlerine ilişkin hidrolik akışların ve kısıtların belirlenmesi gerekmektedir. Ayrıca söz konusu birimlerinin her bir zaman dilimi için başlangıç aktif ve reaktif güçlerin atanması gerekmektedir. Bunlara ilaveten her bir zaman diliminde baralardan çekilecek aktif ve reaktif yüklerin bilinmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Ham enerji kaynağı kısıtlı kısa dönem hidrotermal koordinasyon problemi için geliştirilen sözde spot elektrik fiyat algoritması ondört, onbeş ve onaltı baralı güç sistemlerine uygulanarak sonuçlan elde edilmiş ve değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY The optimal operation and planning of an electric power system has a great importance in power generation. The optimal operation of a power system is obtained by minimizing fuel cost Since the electrical energy is widely used in our life, even any small amount of development in optimization problems may result in significant reduction in operating costs. The proposed dispatch technique has two main purposes. The first, which is also said to be an iner loop, is to calculate optimal active generations by means of psuedo spot price algorithm. In the second, Whether the gas amount bought by take or pay contracts and the water amount calculated under possible hydraulic constraints is spent during operation period when these optimal active power is generated is being controlled in tolerance values. Furthermore, active power generation limits, hydraulic constraints, such as niinimum and maximum storage limits, starting and ending rezervoir volume are checked. All these controls and an inner loop constitutes an outer loop. The solution points are accepted as stopping critarias in the problem are satisfied. Otherwise, subsequent outer loop is continued. In the developed dispatch technique problem; determination of characteristic functions and active power generation limits of the generation units connected to the buses in the system, the fuel amount which will be consumed during operating period for the limited energy supply thermal units and hydraulic flows and contstrains for the hydraulic units are required. Also, the initial active and reactive powers of generation units are determined in all subintervals. Additionally, active and reactive load schedules for all subintervals are to be known. The developed psuedo spot price algorithm for the solution of short-term hydrothermal scheduling problem with limited energy supply units is applied to the electric energy systems consisting of fourteen, fifteen and sixteen buses and the results obtained are discussed.