Uçucu külün beton özelliklerine ve olgunluğa etkisi
The Effects of fly ash on concrete properties and maturity
- Tez No: 136546
 - Danışmanlar: PROF. DR. İLKER BEKİR TOPÇU
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Beton, Uçucu kül, İşlenebilirlik, Dayanım, Olgunluk
 - Yıl: 2003
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 126
Özet
xn ÖZET Endüstriyel atıkların değerlendirilmesi için betonların içine katılmaları uzun zamandan beri uygulanan bir yöntemdir. Uçucu küller bu amaçla kullanılan ve Türkiye'de bol miktarda bulunan puzolanik aktivitesi de kısmen bulunan endüstriyel atıklardır. Hazır beton sektörü başta olmak üzere kullanımı giderek yaygınlaşan uçucu külün betona katılmasıyla betonun özeliklerinde ne gibi değişiklikler yapacağı ve olgunluğa ne şekilde etkisi olacağı araştırılmıştır. Bir endüstriyel atık olan uçucu külün beton özelliklerine ve olgunluğa etkisini araştırmak için Seyitömer termik santralinin uçucu külü ve iki farklı çimento tipi kullanılarak dört farklı karışım hazırlanmıştır. Bu karışımlar % 0 (Şahit beton), % 10, % 20 ve % 30 çimento ağırlığınca ince malzeme yerine uçucu kül katkılı karışımlardır. Bu karışımlardan 144 adet küp numunesi üretilmiştir. Küp numunelerin 72 tanesi PÇ 42.5, 72 tanesi de PKÇ/B 32.5R çimentolarıyla hazırlanmışlardır. Hazırlanan bu karışımlara taze beton deneylerinden birim ağırlık, çökme, VeBe, yayılma deneyleri yapılmıştır. Daha sonra hazırlanan bu numuneler kür sıcaklığının etkisi incelemek için laboratuvar koşullarında 20 ve 40 °C'lik kür havuzlarında 3, 7, 28 gün tutulmuşlardır. Süreleri dolan numuneler havuzlardan çıkartılarak sertleşmiş beton deneylerinden sertleşmiş beton birim ağırlık, ultrases hızı, rezonans frekansı, Schmidt sertliği ve küp basınç dayanımı deneyleri uygulanmıştır. Deney sonuçlarından elde edilen veriler ışığında çeşitli tablolar ve şekiller hazırlanarak uçucu kül oranının beton özelliklerinde ve olgunluk üzerindeki etkisi incelenmiştir. Deneysel veriler irdelenerek uçucu külün taze beton deneyleri sonuçlarından uçucu kül oranının arttıkça işlenebilirliğin arttığı, sertleşmiş beton deneylerinin sonuçlarından ise % 10 ve % 20 uçucu kül karışımlı numunelerin en iyi sonuçlar verdiği görülmüştür. Dayanım-olgunluk ilişkisine bakıldığında uçucu kül karışımlı betonların şahit betona oranla regresyon analizlerine göre daha güvenilir sonuçlar vermişlerdir. Sonuç olarak çevre kirliliği en aza indirmek, hem diğer katkı malzemelerine göre daha ucuz olan hem beton üzerinde olumlu etkiler sağlayan bir malzeme olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Xlll SUMMARY Because of the evaluation of industrial wastes, adding into the concretes is a method, applied, for ages. The fly ash is being used for this aim and are found abundantly in Turkey, puzolanic activities, partly found, are industrial wastes. It's investigated that, the prepared concrete sector, to be in the lead, usage of becoming widespread fly ash adding to the concrete and what kind of effects to the maturity will happen. An industrial wastes fly ash's property of concrete and to research of the effect of maturity, Seyitömer thermic powerplant fly ash and with using two types of cement, preparing four different mixture. This mixtures 0 %, 10 %, 20 % and 30 % cement weight, instead of fine metarial, are replaced fly ash mixtures. From these mixtures, there are 144 units cube specimens are produced 72 of cube specimens are PC 42.5, 72 of them are PKÇ/B 32.5R's cements are prepared with. Slump test experiences are made to these preparing mixtures, from the test of fresh concrete; unit weight, slump, VeBe cousistency test. Afterwards prepared these specimens are hept for 3, 7, 28 days, in curing tank in conditions of laboratory to examined the effects of curing heat. Taking out the expired specimens from the curing tank, from getting hardened concrete test, getting hardened unit weight, ultrasaund vebcity, resonance frequency, Schmidt hardness and cube, compressive strength test are conducted. In the direction of the data, obtained from test results, it's examined with various tables and preparing graphics, fly ash proportion on the properties of concrete and the effect of the maturity. With examining experimental data, from the result of the fresh concrete of fly ash, how much fly ash proportion increas procession increas too, from the result of the getting hardened concrete test it's seen 10 % and 20 % specimen mixture of fly ash gives the best result. Looking to the strength-maturity relation, the mixture of fly ash concrete in proportion to the control specimens of concrete gives more reliable results than regression analysis. Keywords : Concrete, Fly ash, Workability, Strenght, Maturity.