İstatistiksel kestirim tekniklerinin Weibull dağılımı parametrelerinin kestiriminde kullanımı ve Weibull dağılımının deprem verilerine uygulanması
Use of statistical estimation techniques in the estimation of the parameters of Weibull distribution and application of Weibull distribution to earthquake data
- Tez No: 136579
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VEYSEL YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Weibull Dağılımı, Karakteristik Özellikler, Parametre Kestirim Teknikleri, Deprem, Weibull Distribution, Parameter Estimation Techniques, Earthquke
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Olasılık Teorisi ve Olasılık Süreçleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Ill ÖZET“İstatistiksel Kestirim Tekniklerinin Weibull Dağılımının Parametrelerinin Kestiriminde Kullanımı ve Weibull Dağılımının Deprem Verilerine Uygulanması”isimli bu çalışmada amaç, kalite kontrol çalışmalarında, güvenirlilik çalışmalarında, yaşam sürelerinin çözümlemesi gibi çok geniş bir kullanım alanı olan Weibull dağılımının parametre kestirimlerinin nasıl gerçekleştirildiğini ortaya koymaktır. Bu amaç ışığında Bölüm 1 'de dağılımının tarihsel gelişimi üzerinde kısaca durulmuş daha sonra dağılımın karakteristik özellikleri ayrıntılı olarak verilmiştir. Bölüm 2 'de parametre kestirimi üzerinde durulmuştur. Weibull dağılımının parametre kestirim teknikleri, grafik teknikler ve sayısal teknikler olmak üzere iki ana başlık altında toplanmıştır. Grafik teknikler içerisinde“Olasılık Grafik Tekniği”ve“Hazard Grafik Tekniği”anlatılmıştır.“En Çok Olabilirlilik Tekniği”,“En Küçük Kareler Tekniği”ve“Momentler Tekniği”ise sayısal teknikler başlığı altında incelenmiştir. Parametre kestirimleri iki ve üç parametre durumları için ayrı ayrı aktarılmıştır. Bölüm 3 'de sayısal teknikler altında incelenen kestirim tekniklerinin, farklı örneklem hacimlerinde Weibull dağılımının parametre kestirimindeki karşılaştırılmasına yer verilmiştir. Uygulamalarda genellikle iki parametre ile çalışıldığından farklı örneklem hacimlerinde tekniklerin karşılaştırılması Weibull dağılımının iki parametreli durumu için yapılmıştır. Karşılaştırma sonrası hangi örneklem hacminde hangi tekniğin kullanılması gerektiği gösterilmiştir. Finansal uygulamalarda, yaşam tablolarının analizinde ve özellikle kalite kontrol çalışmalarında çok geniş bir uygulama alanı olan Weibull dağılımı bu çalışmada, Türkiye'deki deprem riskini göstermek ve bugüne kadar Weibull dağılımı kullanılarak yapılan çalışmalardaki eksiklikleri giderip yeni bir yaklaşım ortaya koyarak 39.00°- 42.00° kuzey enlemleri ile 30.00°-40.00° doğu boylamında yer alan Kuzey Anadolu Fay Zonunda deprem riskinin belirlenmesi amacı ile kullanılmıştır.IV Microsoft Excel'de, Weibull++6'da ve StatFit'de Weibull dağılımı ile ilgili işlemlerin nasıl gerçekleştirildiği ayrıntılarıyla Ek l'de gösterilmiştir. Ek 2'de Weibull olasılık kağıdına, Ek 3 'de ise uygulanmalarda kullanılan deprem verilerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
USE OF STATISTICAL ESTIMATION TECHNIQUES IN THE ESTIMATION OF THE PARAMETERS OF WEIBULL DISTRIBUTION AND APPLICATION OF WEIBULL DISTRIBUTION TO EARTHQUAKE DATA ABSTRACT The purpose in thes work named“Use Of Statistical Estimation Techniques In The Estimation Of The Parameters Of Weibull Distribution And Application Of Weibull Distribution To Earthquake Data”is manifest how parameter estimations of Weibull distribution, which has a wide application range like quality control studies, realibility studies and analysis of like periods, are performed. Under the light of this purpose, in part 1 historical development of distribution is shoctly stated, then characteristics of the distribution are given in detail. In part 2, parameter estimation is stated. Parameter estimation techniques of Weibull distribution are collected under two main titles that are“Graphic Techniques”and“Numerical Techniques”. Under the title graphic techniques“Probability Plotting Technique”and“Hazard Plotting Technique”are explained.“Maximum Likehood Method”, Least Squares Method“ and ”Method of Moments"are studied under the title numerical techniques. Parameter estimations have been expressed are by one for two and three parameter occasions. In part 3, comparison of estimation techniques studied under the title numerical techniques in different sampling volumes on parameter estimation of Webull distribution are given place. Since studies were generally performed with two parameters, comparion of techniques in different sampling volumes were performed due to two parameters situation of Weibull disribution. After the comparison, which techniques to be used for which sampling volume is demonstrated. Weibull distribution which has a wide application range in financial applications, analysis of life tables and especially in quality control studies, is used, inVI this study to show the risk of earthquake in Turkey and to determine risk of earthquake in North Anatolia Fault zone which is located on 39.00° - 42.00° north latitudes and 30.00° - 40.00° east longitudes. In Microsoft Excel program, Weibull++6 and Stat: fit how the processes related to Weibull distribution are performed is shown in Supplementoy -1 in detail. In supplementay-2 Weibull probability paper and in supplemenroy-3 earthquake data used in applications are given place to.