Eskişehir Porsuk çayı hidrofitleri üzerine sistematik bir çalışma
A Systematic study on hydrophyt of Porsuk stream Eskişehir
- Tez No: 136584
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ATİLA OCAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Hidrofıt, Flora, Porsuk Çayı, Eskişehir, Türkiye, Hydrophyt, Flora, Porsuk Stream, Eskişehir, Turkey
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
ÖZET Bu çalışmada doğal yapısı giderek bozulan Porsuk Çayı'nm hidrofıtler yönünden floristik yapısı ortaya konulmaya çalışılmıştır. Araştırma alanı, Davis' in (1965) kareleme sistemine göre B3 ve B4 kareleri sınırları içerisinde yer almaktadır. Çalışma alanında 60 familya ve 172 cinse ait 271 tür ve türaltı takson tesbit edilmiştir. Bunlardan 222'i tür, 34'ü alttür ve 15'ü varyete seviyesindedir. Araştırma alanında belirlenen taksonların, fitocoğrafîk bölgelere göre dağılımları İncelendiğinde ilk sırayı % 1 1.07 ile İran-Turan elementleri almakta ve bunu % 7.01 ile Akdeniz elementleri % 6.64 ile Avrupa-Sibirya elementleri izlemektedir. Çalışma alanında saptanan taksonlardan 41' i B3 ve B4 karesi için yeni kayıt olarak tespit edilmiştir. Ayrıca 33 bitki taksonununda çeşitli risk kategorilerinde yer aldığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
11 SUMMARY In this study, floristic composition of Porsuk Stream were investigated. The research area lies in the B3 and B4 squares according to Grid System of Davis (1965). 172 genera belonging to families and 271 taxa were determined in the research area. 222 of them were species, 34 of them subspecies and 15 of them varietes. Distributians of the plant taxa according to phtogeographical areas; İrano - Turanian Elements were placed in the first order with 1 1.07 % and it is followed by Mediterranean Elements with 7.01 % and Euro-Siberian Elements with 6.64 %. 41 of the plant taxa determined in the research area were new records for B3 and B4 squares. Besides, it was determined that 33 plant taxa took place in various risk kategories.