Motorlarda yanma ve yanma odası dizaynındaki teknolojik gelişmeler ve motor performansının ampirik analizi
Combustion and combustion champer design of engines and empirical analysis of engine performance
- Tez No: 136607
- Danışmanlar: PROF. DR. BATTAL KUŞHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Combustion, Combustion Chamber Design, GDI, Gasoline Direct Injection, Empirical Analyse of Engine Characteristics
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZET Bu tez çalışmasında içten yanmalı motorların (otto ve dizel motorlar) yanma odasındaki teknolojik gelişmeler ele alınmıştır. Geçmişten günümüze kadar bu alanda özellikle yakıt ekonomisi, motor performansı vs. gibi kriterlerde iyileştirme çalışmaları yapılmaktadır. Mevcut yakıtlar içinde benzin veya motorinin yanma özelliğinin değişmeyeceğinden dolayı en optimum yanma olayı için motorun yanma odasında çeşitli konstrüktif çalışmalar yapılmaktadır. Yanma olayının ideal şartlarda ve çevre sağlığına en az zarar verecek şekilde olabilmesi için yanma odası dizaynının sürekli geliştirilmesi gerekir. Minimum yakıt sarfiyatı ile maksimum performans alabilmek için hala çalışmalar sürmektedir. Buna yönelik çalışmalar çeşitli motor üreticisi firmalar tarafından yapılmaktadır. Son yıllarda geliştirilmiş olan dizel prensibine benzer otto motorları üretilmektedir. Bunlara örnek olarak, Mitsubishi' nin geliştirdiği GDI“Gasoline Direct Injection”, Volkswagen' in geliştirdiği FSI“Fuel Stratified Injection”gösterilebilir. Bu sistemlerde yakıt, dizel motorlarındaki gibi direkt olarak yanma odasına püskürtülmekte ama bujiyle ateşlenmektedir. Ayrıca klasik karbüratörlü, SPI“Tek nokta enjeksiyonlu”ve MPI“Çok nokta enjeksiyonlu”motorlara göre GDI motorları oldukça iyi bir yakıt ekonomisinin yam sıra iyi de bir performans vermektedir. İşte bu tezde öncelikle Otto ve Dizel motorlarında yanma olayının baştan sona kadar bütün safhaları incelendikten sonra yeni geliştirilmiş olan GDI“Gasoline Direct Injection”motorlarının bütün teknik özellikleri, yakıt ekonomisi, performansı ve çevreye olan zararlı etkileri incelenmiştir. Son olarak da geçmişten günümüze bütün tipteki otto motorlarının gerçek güç ve tork eğrilerinin geliştirmiş olduğumuz ampirik formül yardımıyla bulduğumuz güç ve tork eğrileriyle kıyaslanması yapılmıştır. Anahtar Kelimeler :Yanma, Yanma Odası Dizaynı, Direkt Benzin Püskürtme, GDI, Motor Karakteristiklerinin Ampirik Analizi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this thesis study, the technological development in combustion chamber design of internal combustion engines (Otto and Diesel engines) is examined. The improvement in this area especially fuel economy, engine performance etc. is being done for many years. Since the burning ability of gasoline and diesel fuel in present fuels will not change, for optimum combustion phenomenon the constructive studies on combustion chamber design of an engine are being done. The combustion phenomenon will be occurred under ideal conditions and give minimum defects to the environment while the combustion chamber design improved continuously. Many of studies have been done to obtain maximum performance with minimum fuel consumption by some of engine manufacturers. For three or four years there is an Otto engine developed like a Diesel engine principle. For example, Mitsubishi has developed GDI“Gasoline Direct Injection”system where Volkswagen has developed FSI“Fuel Stratified Injection”. In these systems, fuel is injected to the combustion chamber directly like Diesel engines but the mixture is ignited by sparking plug. GDI or FSI engines give very efficient fuel economy and performance than the other carburetor engines, SPI“Single Point Injection”engines and MPI“Multi Point Injection”engines. In this thesis, firstly it's studied on combustion phenomenon from the beginning process to the end. Then, newly developed GDI technology will be examined with all its properties that are the fuel economy, engine performance, harmful effects to the environment etc. Lastly, an empirical study has been done on engine characteristics like power and torque curves of all types of Otto engines. And these data's are compared with the real power and torque data's schematically.