Toprak dolgu barajların temel zemininde sıvılaşma problemi ve bir uygulama
Liquefaction problem in foundation soil of earthfill dam and a case study
  1. Tez No: 136633
  2. Yazar: EVREN SEYREK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN TOSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sıvılaşma, Sismik Aktivite, Standart Penetrasyon Deneyi, Toprak Dolgu Baraj
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Geoteknik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
VI ÖZET Temel zemininde oluşan sıvılaşma; yüksek sismik aktiviteye sahip bölgede inşa edilecek toprak dolgu barajların tasarımında karşılaşılan önemli problemlerden birini oluşturmaktadır. Bu tip baraj yerlerinde sıvılaşma riskinin tamamen ortadan kaldırılması yönünde önlemler düşünüldüğünde, baraj maliyeti önemli ölçüde artmakta ve belki de baraj m inşa edilmesinden vazgeçilmektedir. Bu amaçla yapılacak analizlerin farklı zemin ve yükleme koşullan dikkate alınarak gerçekleştirilmesi, uygun çözümü oluşturmaktadır. Bu çalışmalara bağlı olarak kısmi iyileştirme önlemleri ile problemler aşılacaktır. Bu çalışmada; zeminlerin sıvılaşma potansiyeli tammlanmakta, dolgu baraj depremselliği değerlendirilmekte, bir baraj yeri için deprem riski analizinin esasları ortaya konulmakta ve sıvılaşma analizi için önerilen iki ayn yöntemin esasları özetlenmektedir. Çalışmada, temel zemini yönünden kritik konum arz ettiği belirtilen Demirözü Baraj yeri verileri kullanılarak kapsamlı bir analiz yapılmıştır. Çalışma sonucunda görülmüştür ki; toprak dolgu barajlarda yapı güvenliği için kritik durum, baraj inşa öncesi ortaya çıkmaktadır. Yapı güvenliği için topuk bölgesinde iyileştirme önlemlerinin alınması gerekmektedir. Bu önlemler, zeminin fiziksel ve mekanik özelliklerine göre farklılık arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
vıı ABSTRACT Liquefaction is one of the most important problems of foundation soil for the earthfill dams, which are constructed on the area of high seismic activity. If design and construction measures are considered to cancel liquefaction risk of foundation soil, the total cost of dam severely increases and perhaps, the project can be diminished. An adequate solution can be obtained by the analysis including different loading and soil conditions. The liquefaction problem of foundation soil can be solved with considering partial design and construction measures without severely increase in total cost. This study defines soil liquefaction processes and its potential for earthfill dam, and outlines the fundamentals of seismic risk analysis for dam structures, as based on two different methods. It also introduces a detail analysis for Demirözü dam, which is located at Northeast of Turkey. As a result of this study, the most critical case is the soil without earth loading (soil before construction). In other words, the toe and heel of dams are the areas which have low safety factors. Therefore, ground modification or construction measures can be needed. It is clear that type of measures and ground modification rigidly depends on physical and mechanical properties of foundation soil. Keywords : Liquefaction, Seismic Activity, Standart Penatraton Test, Earthfill Dam.