Tarım arazilerinde damlama sulama yöntemi kullanılarak sulamanın mikrodenetleyici ile kontrolü
Irrigation control by microcontroller using drop irrigation method in agricultural grounds
  1. Tez No: 136678
  2. Yazar: NİLÜFER ALGAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET ÖZEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Ziraat, Electrical and Electronics Engineering, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Toprak nem ölçümü, mikrodenetleyici, asenkron haberleşme, RS- 485, Soil moisture measurement, microcontroller, asynchronous communication, RS-485
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
V ÖZET Gerçekleştirdiğim bu sulama sisteminde, tarım arazilerinde, damlama sulama yöntemi kullanılarak, sulamanın mikrodenetleyicilerle kontrolü gerçekleştirilmiştir. Üretimi yapılacak olan bitkinin, ihtiyaç duyduğu toprak neminin kontrolü ile verimin artırılması, gereksiz sulamadan kaçınılması, kaynakların daha verimli kullanılması amaçlanmıştır. Sistemin çalışması, tarım arazisinin küçük bir modeli üzerinde test edilmiştir. Tasarlanan donanım ve yazılımın uygulanabilir olduğu görülmüştür. İkinci bölümde, toprak-bitki-su arasındaki ilişki incelenip, sulamanın öneminden bahsedilmiştir. Toprak nemi ölçümleri, toprak nemi sabiteleri, sulama zamanının plan lanması üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde, mikroişlemci-mikrodenetleyici karşılaştırılması yapılmış, PIC16F877 mikrodenetleyicisinin üstün özelliklerinden bahsedilmiştir. Bu mikrodenetleyicinin sahip olduğu özel fonksiyonlar, A/D dönüşüm, USART, asenkron haberleşme, kesme fonksiyonları üzerinde durulmuştur. Tarlanın farklı noktalarında haberleşme ve kontrol için, haberleşmede kullanılan arabirimler ve kullanılacak olan RS-485 standardı üzerinde durulmuştur. Genel olarak LCD yapısı ve özellikleri anlatılmıştır. Dördüncü bölüm sistemin yazılım ve donanım tasarımından bahseder. Mikrodenetleyicinin çevre birimleriyle bağlantıları gösterilmiştir. Donanım kontrolü, nemin algılanıp değerlendirilmesi, kontrol yazılımı tarafından gerçekleşmektedir. Yazılımın nasıl bir yol izleyerek çalıştığı akış diyagramları çizilerek anlatılıp yazılım geliştirme ortamından kısaca bahsedilmiştir. Ayrıca kurulan küçük tarla modelinin yapısı gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT In this thesis, irregation has been implemented by microcontroller using drop- irregation method in agricultural grounds. Increasing outputs of the plant will be yielded, avoiding unnecessary irregation and using resources more efficient has been aimed. System was tested on a model of small ground and designed hardware and software have been seemed to be implemented practically. In the second chapter, the relation between soil, plant and water has been studied and importance of irregation has been explained. Soil moisture, soil moisture constants and the planning of irregation timing have been introduced. In the third chapter, a comparison between microprocessor and microcontroller has been given and superior features of PIC16F877 microcontroller have been discussed. The special functions of that microcontroller like A/D conversion, USART, asynchronous communication and interrupts have been introduced. Used interface to communicate and EIA RS-485 standard for communication with different locations of arable fields have been disputed. Structure and features of LCD have been also given. The fourth chapter has consisted of design of hardware and software. Connections between microcontroller and its peripherals have been showed. The control of designed hardware, sensing and processing of soil moisture have been realized by control software. How software running has been illustrated by flow charts and software development environment has been briefly introduced. In addition, the structure of small arable field has been showed. System advantages and compression with similar previous studies have been given in result and suggestion chapter.