Değişik geometrili boşluklu betonarme kirişli döşemeler için deprem tahkikleri
Seismic analysis of reinforced concrete hollow slabs with different geometry
  1. Tez No: 136707
  2. Yazar: İBRAHİM ÖZSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN KUYUCULAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Betonarme Döşemeler, Boşluklu Döşemeler, A2 Düzensizliği, Deprem Etkisi, Dinamik Analiz, Statik Analiz, Rijit Diyafram, Elastik Diyafram. İbrahim ÖZSOY, Reinforced Concrete Slab, Hollow Slab, A2 Irregularity, Seismic Effect, Dynamic Analysis, Static Analysis, Rigid Diaphragm, Elastic Diaphragm. Ibrahim ÖZSOY
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 205
Özet
Bu çalışmada, kirişli boşluklu döşemeli betonarme yapıların deprem yükü altındaki davranışları incelenmiştir. Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik'te kat brüt alanının 1/3 'ünden büyük döşeme boşluklarından kaçınılması tavsiye edilmektedir. Aksi takdirde döşeme süreksizliklerinden dolayı planda düzensizlik oluşacağı ifade edilmekte ve döşeme tahkiki istenmektedir. Fakat bu tahkiklerin nasıl yapılacağı ve gerekçesi açıklanmamaktadır. Yedi bölümden oluşan bu tezde: Birinci bölümde, konunun tanıtılması, amaç ve kapsamı yer almaktadır. İkinci bölümde, deprem ve yapılar üzerindeki etkisi hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde, yönetmeliklerin gelişimi ve hesap yöntemleri anlatılmıştır. Dördüncü bölümde!, yapı düzensizlikleri ve özellikle döşeme süreksizliklerine yer verilmiştir. Beşinci bölümde, döşemelerin türleri, davranışları ve hasar durumları işlenmiştir. Altıncı bölümde, oluşturulan 35 ayrı modelde boşlukların değişik yer ve oranlan için incelemeler yapılmış ve bu incelemelere ait değerler sunulmuştur. Yedinci bölümde de, bu tez çalışmasından elde edilen sonuçlar verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the behaviour of structures with hollow concrete slabs subjected to earthquakes were investigated. In Turkish Earthquake Resistant Design Code, it is suggested to avoid hollow slabs more than 1/3 of floor gross area. Otherwise it is expressed that irregularities would occur because of the slab discontinuities and detailed analysis of slab system is required. However, no guidance how to do analysis and no reason why analysis is required are provided. This s tudy c onsists of s even parts: The first part contains introduction, objective and scope. In the second part, background of earthquake motion and its effects to structures were given. In the third part, formulation and methodology were explained. Fourth part includes irregularities in structures, especially floor discontinuities. The fifth part includes slab types, then seismic behaviours and damages, hi the sixth part, 35 different slab models with hollow parts at different locations and at different hollow ratios slab are analyzed and the results are compared. In the seventh part, the findings and conclusions are presented.