11B+186W (68 MeV) ve 15N+176Yb (82 MeV) enerjileriyle oluşturulan reaksiyon ürünlerinin incelenmesi
Research on reaction prıducts of 11B+186W (68 MeV) and 15N+176Yb (82 MeV) reactions
- Tez No: 136722
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEFA ERTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dedektör, Seviye şeması, Füzyon reaksiyonları in, Detector, Level scheme, Fusion reactions w
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZET nB + 186W (68MeV) ve 15N +_,76Yb(82 MeV) Enerjüeriyle Oluşturulan Reaksiyon Ürünlerinin İncelenmesi PELİN KURT Niğde Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Sefa ERTÜRK Haziran 2003, 105Sayfe Bu tez çalışmasında, deneysel kısmı YALE üniversitesi (USA) WNSL (Wright Nuclear Structure Laboratory)'de gerçekleştirilen 186W(IlB,xpn) Au, Pt reaksiyonu sonucu elde edilen,90-191'192'193Au izotoplarının reaksiyon kanalları içerisindeki oranlarının hesaplanması amaçlanmıştır. Bunun için WNSL'de bulunan TANDEM hızlandırıcısı kullanılarak elde edilmiş olan nB iyonu 186W hedefi üzerine gönderilerek oluşturulan kararsız Au çekirdeğinden ağır iyon füzyon buharlaştırma yöntemiyle farklı sayıda nötron ve proton buharlaştırılarak I90,i9i,i92,i93^u jj^^pjajj eye edilmiştir. Bu izotoplara ait deneysel veriler yine WNSL'de bulunan YRAST BALL (Yale Rochester Array for SpecTroscopy) çoklu dedektör topluluğunun kuUanımıyla alınmıştır. Alınan bu deneysel veriler manyetik teyplere kaydedilmiş ve üç boyutlu matrisler oluşturularak herbirine ah seviye şemaları elde edilmiştir. Bu seviye şemaları linux işletim sistemi içeren bir bilgisayar ortamına alınarak herbir seviye şemasına ait analizler RADWARE paket programı içerisinde bulunan Levit8r ve Gf3 programlan kullanılarak yapılmıştır. Bu analiz sonuçlarının değerlendirilmesiyle de her bir çekirdeğin reaksiyon içindeki oluşum oranlan, yani tesir kesitleri hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Research on Reaction Products of nB+186W (68MeV) and 15N + 176Yb (82MeV) Reactions KURT, Pelin Nigde University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Physics Supervisor: Ass. Prof. ERTURK Sefa June 2003, 105 pages The aim of this work is to determine the ratios in the reaction channels of 190Au, 191Au, 192 Au and 193Au isotops which are produced in nB+I86W (68MeV) reaction performed at Yale University USA, WNSL (Wright Nuclear Structure Laboratory). nB beam is obtained from TANDEM accelerator at WNSL at Yale University and delivered to W target to populate an unstable compound nucleus which emits some neutron and gamma rays and produces 190Au, 191Au, 192Au and I93Au isotops via fusion-evaporation reaction. All these particles and gamma rays were detected with YRAST Ball (Yale Rochester SpecTroscopy) array. These data were recorded on magnetic tapes and the level schemes of these isotop were obtained via three dimensional cubes. These level schemes were analyzed in linux system using Radware program which includes levit8r and go analysis programs. These programs are used for this analysis to determine the ratios of each isotops in the reaction channels.