Yapay sinir ağları kullanılarak konuşmacı tanıma uygulaması
Speaker recognition application using artificial neural networks
- Tez No: 136724
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAMİ TEZEKİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Konuşmacı Tanıma, Yapay Sinir Ağlan m
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET YAPAY SİNİR AĞLARI KULLANILARAK KONUŞMACI TANIMA UYGULAMASI ERDEM, Tank Niğde Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik - Elektronik Anabilim Dalı Danışman : Yrd. Doç. Dr. Bekir Sami TEZEKİCİ Eylül 2003 69 Sayfa Bu tezde son yılarda yaygın olarak kullanılan Yapay Sinir Ağları (YSA) yönteminin konuşan kişinin kimliğinin tanınması (speaker identification) amacıyla kullanımı uygulaması yapılmaktadır. Yapay sinir ağlarının kullanıldığı ses teknolojisi ile yapılan uygulamalarda sesli ve sessiz sesler ile kelimelerin, cümlelerin ve sürekli konuşmanın tanınması için önceden yapılan çalışmalar temel olarak alınmıştır. Ses örneklerinin YSA da kullanılması için bu referans bilgilerden yararlanılarak sesin analizi bir algoritma yardımıyla elde edilmiştir. Sesin matematiksel modelini elde ederken Doğrusal Öngörü Analizi (LPC - Lineer Predictive Coding) ve DFT (Discrete Fourier Transfom) metotlarından faydalanılarak, bu analizler için de sesin bilgisayarda bulunan analizlerden yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY SPEAKER RECOGNITION APPLICATION USING ARTIFICIAL NEURAL NETWORKS ERDEM, Tank Niğde University Graduate School of Natural and Applied Sciences Departman of Electronic Supervisor : Yrd. Doç. Dr. Bekir Sami TEZEKİCÎ September 2003. 69 pages In this thesis an artificial neural network (ANN) is implemented, which has been used frequently as an implementation model in recent years, for speaker identification. The identificetion of vowels, consonants, word and speeches have been based on the previous studies dring the implementation of voice technology. This kind of reference information were applied for the usage of voice patterns in the ANN. The analyses of lineer predictive coding and discrete fourier transform had been made to obtain the mathematical model of voice. For these analyses the spectrums of sound which stored in computer have been used. Key Word: Speaker Recognition, Artificial Neural Networks IV