Ege denizinde kemikli yassı balıkların otolitleri üzerine çalışmalar
Studies on the otolithes of the bony ftatfishes in the Aegean sea
- Tez No: 136777
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT CİHANGİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Otolit, Yassı balıklar, Yaş, Büyüme, Ege denizi, Otolith, Flatfishes, Age, Growth, Aegean Sea
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Canlı Deniz Kaynakları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
IV ÖZET Bu çalışmada Ege denizi'nde (Gökova ve Saroz körfezi) toplanan yassı balıkların (C.linguatula, A.kessleri, A. laterna) yaş tayini ve otolit boyu ve total boylan arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Mayıs-2001 ve Ocak-2002'de üç yassı balık türünde 207 dişi ve 133 erkek toplam 340 birey dip trolleri ile yakalanmıştır. 340 yassı balığın tayin edilen yaş aralıkları C.linguatula için I- VII, A.kessleri için I-II, A.laterna için I- VI arasındadır. Von Bertalanfyy'nin büyüme parametreleri her üç tür ve tüm bireyler için hesaplanmıştır. C.linguatula erkekler için L» 17,28003, Woo 39,9171, K 0,247908, V 3,361 16 dişiler için L» 17,28003, Woo 43,02733, K 0,21961 1, to-3,76363 tüm bireyler için, Loo 17,03464, Woo 38,03520, K 0,251696, to-3, 39441 'Materna erkekler için L» 19,13756, Woo 59,33496, K 0.495659, to-0.082068, dişiler için Ul 7,82078, Woo, 5,49830, K 0,704354, to 0,278515, tüm bireyler için L» 18,65354, W» 53,82512, K 0,548394, to 0,01 821 9olarak bulunmuştur. Her iki tür ve tüm bireyler için boy-ağırlık ilişkisi hesaplanmıştır. Erkekler için W=0,0046*L3'177, dişiler için W=0,0054*L3'121, tüm bireyler için W-0,0051*L3'144 {C.linguatula); erkekler için W=0,0027*L3'405, dişiler için W=0,0029*L3'428, tüm bireyler için W=0,0027*L3,412 {A. kessleri); erkekler için W=0,0024*L3'424, dişiler için W=0,0019*L3'497, tüm bireyler için W=0,0023*L3'4131 (A.laterna)
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT The aim of this study was to determine ages of flatfishes (C. linguatula, A.laterna, A. kessleri) and to investigate the relationship between fish otolith length from the samples and total length collected in the Aegean Sea (Gökova and Saroz Bay) of Turkey. The determined ages of 341 flounders ranged for C.linguatula between I-VII years, for A.kessleri I-II years, for A.laterna I-IV years. The Von Bertalanfyy growth parameters computed for each species and for combined sexes C.linguatula were, for males Loo 17.28003, Woo 39.9171, K 0.247908, to-3.36116;for females Loo 17.28003, Woo 43.02733, K 0.219611, to - 3.76363, for all combined sexes Loo 17.03464, Woo 38.03520, K 0.251696, to - 3.39441;for males Loo 9.54499,Woo 5.867637, K 8.229334 t" 0.812789, for females Loo 8.64824, Woo 4.695882, K 3.805106 to 0.529865, for combined sexes Loo 9.10929 Woo 5.085753,K 5.293323 to 0,698773 (A. kessleri); for males Loo 19.13756, Woo 59.33496, K 0.495659, to -0.082068, for females Loo 17.82078, Woo 5.49830, K 0.704354, to 0.278515, for individuals Loo 18.65354, Woo 53.82512, K 0.548394, to 0.018219 (A.laterna) Length-weigth relationships were calculated each sex and for combined sexes. For males W=0.0046*L3'177, for females W=0.0054*L3'121, for combined sexes W=0.0051*L3'144 (C.linguatula);for males W=0.0027*L3'405, for females W=0.0029*L3'428, for all individuals W=0.0027*L3'412 (A.kessleri); for males W=0.0024*L3'424, for females W=0.0019*L3'497, for combined sexes W=0.0023*L3'4131 (Alaterna)