İnsan azı dişinde değişik kaplamaların gerilmeler üzerindeki etkisinin sonlu elemanlar yöntemi ile incelenmesi
An Investigation of stress effects in human tooth crowned with various materials by using finite elements method
- Tez No: 136776
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ZOR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Diş Hekimliği, Makine Mühendisliği, Dentistry, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Porselen kron, sonlu elemanlar, gerilme dağılımı, Porcelain crown, finite elements, stress distribution
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mekanik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
n ÖZET Bu çalışmada, farklı porselen kron malzemelerle kaplanmış alt birinci büyük azı dişinde meydana gelen gerilme dağılımları incelenmiştir. Diş modelinde kullanılan kron malzemeleri IPS Empress, IPS Empress2, Ceramco ve Carrara' dır. 200 N'luk bir kuvvet 45°'lik bir açıyla diş modelinin occlusal yüzüne uygulanmıştır. Dentin ve kron malzemelerinin izotropik, homojen ve lineer elastik oldukları kabul edilmiştir. Bu nümerik çalışma sonlu elemanlar metodu kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Dişin üç boyutlu sonlu elemanlar modelinin hazırlanmasında ve hesaplamalarda I-DEAS bilgisayar programı kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre, dentinde meydana gelen en yüksek ve en düşük maksimum gerilme değerleri sırasıyla IPS Empress ve IPS Empress2 malzemeleri kullanıldığında gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
m ABSTRACT In this study, it was investigated that the stress distributions occurred in a mandibulary first molar tooth coated with various porcelain crown materials. The crown materials used in the tooth models were IPS Empress, IPS Empress2, Ceramco, and Carrara. A load of 200 N, at an angle of 45° was applied on the occlusal margin of the tooth model. The dentin and crown materials were assumed isotropic, homogenous, and linear elastic. This numerical study was carried out using finite elements method. In preparing the tnree-dimensional finite element model and calculation, the computer program I-DEAS was used. With respect to the analysis results, the highest and lowest maximum stresses values occurred in the dentin were observed in crown materials IPS Empress and IPS Empress2, respectively.