Gediz Nehri'nin oluşturduğu sulak alanlar üzerine bir araştırma
A study on the wetlands which has formed by Gediz Delta
- Tez No: 136780
- Danışmanlar: PROF.DR. ŞÜKRAN CİRİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deniz Bilimleri, Marine Science
- Anahtar Kelimeler: Gediz nehri' delta> sulak alan> ku? cenneti, lagün, Homa dalyanı, Ramsar sözleşmesi, sucul flora, kıyısal bölge yönetimi, Gediz river, delta, wetland, bird paradise, Homa lagoon, Ramsar convention, aquatic flora, coastal zone management
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Gediz nehri kuzey Ege'nin en büyük akarsuyu olup, nehrin oluşturduğu sulak alanlar biyolojik ve ekolojik özellikleri açısından çok önemlidir. Gediz Deltası toplam 40000 hektarlık alanı ve 20.400 hektarlık sulak alan ekosistemi ile bilimsel, ekonomik ve kıyı yönetimi açılarından ilgi çekicidir. Deltanın sulak alan ekosistemleri çeşitli ulusal ve uluslararası (Ramsar Sözleşmesi, vb) yasal düzenlemeler ile koruma altındadır. Araştırma Bölgesi Çamaltı tuzlası. Kirdeniz, Çilazmak, Homa dalyanı ve İzmir Kuş Cennetini de bünyesinde bulundurmaktadır. Çamaltı tuzlası Türkiye'nin en büyük deniz tuzu üretimi merkezidir. Homa dalyanı ise Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesinin balıkçılık araştırma alanıdır. Dalyan yaklaşık 17 balık türü içermektedir. Kirdeniz ve Çilazmak lagünleri balık av alanları olarak çevredeki balıkçılar için kullanıma açık durumdadır. İzmir Kuş Cenneti sağladığı yaşama ve üreme ortamlarıyla uluslararası öneme sahip bir kuş cennetidir. Bir bölgenin bitki örtüsü, o bölgede sürdürülebilir planlama yapılabilmesi için önemli bir parametredir. Bu tez kapsamında çalışma bölgesinin sucul florası incelenmiştir. Örneklemeler belirlenen istasyonlarda mevsimsel olarak gerçekleştirilmiştir. Sonuçta, 22 adet familya içinde yer alan 41 türe rastlanılmıştır. Bu türler ve familyaların özellikleri hakkında bilgi verilmiştir. Ayrıca kıyısal bölge yönetiminin önemine değinilmiş ve bu konuda bir öneri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The Gediz river is the biggest river in northern Aegean region. The wetlands that Gediz river has formed are very important because of their ecological and biological properties. The delta has a 40000 hectars area and 20.400 hectars wetland ecosystem; that makes the delta one of the most important coastal deltas in Turkey. The wetland ecosystem of the delta is protected by some speacial laws (Ramsar Convention, etc.). There are Homa, Çilazmak and Kirdeniz lagoons, Çamaltı saltpan and İzmir Bird Paradise in the area. Çamaltı saltpan is the biggest marine salt production centre of Turkey. Homa lagoon is the working area on fisheries of Ege University Fisheries Faculty. The lagoon includes 17 species offish. Çilazmak and Kirdeniz lagoons are open for fishing activities for the fishermen. İzmir Bird Paradise has an international importance because of the breeding and growing areas it has got. The flora of an area is an important parameter for constructing a sustainable plan. In this thesis, the flora of Gediz Delta is concerned. Seasonal sampling is made. Finally, 41 species in 22 families have been seen. There is a general information about these families in this thesis. The importance of coastal zone management is also mentioned. A proposal has been given about this subject.