Çandarlı Körfezinin sismik stratigrafisi ve sediman taşınımıyla olan ilişkisi
Seismic stratigraphy and sediment transportation of Çandarlı Bay
- Tez No: 330539
- Danışmanlar: PROF. DR. F.ERDENİZ ÖZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deniz Bilimleri, Jeofizik Mühendisliği, Jeoloji Mühendisliği, Marine Science, Geophysics Engineering, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çandarlı Körfezi, Graben, Sismik Stratigrafi, Bakırçay Nehri, Çandarlı Bay, Graben, Seismic Stratigraphy, Bakırçay River
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Deniz Jeolojisi ve Jeofiziği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Türkiye'nin batı kısmı ve çevresi, yaygın sismik ve volkanik aktiviteler, yüksek ısı akısı, gravite ve manyetik alanların değişimi gibi kritik jeolojik ve jeofizik açıdan karakterize edilebilecek hızla bozulan kıtasal alanlardır. İzmir Çandarlı çevresindeki Alt Miyosen yapılar K-KD yönelim fayları ile karakterize edilebilir. Bu faylar; Geç Miyosen uzanımı sonucu oluşan B-KB fay sistemi tarafından baskın olarak ortogonal kesilirler. Bölgenin en göze çarpan morfolojik ve yapısal özelliği, graben sınırlarında tanımlanan normal D-B ve K-G uzanımlı eğim bileşenleri olan faylarıdır. Bu yapı sadece K-G açılma tektoniği ile ilgili Çandarlı grabeninin gelişimi sonucunda olmayıp Anadolu tabakasının batı yönündeki hareketinden de etkilenmiştir. Volkanik çağdan sonra, Çandarlı baseni D-B baskısı altında K-G uzanımı yönünde bozulmaya başlamıştır. Bu bozulma, önemli sismik aktiviteye sahip olan KD-GB, KB-GD faylarını oluşturmuştur.Bölgeye dökülen önemli akarsular Bakırçay, Madra, Gediz deltalarını oluşturmuş ve bu deltaların oluşturduğu yapılar, özellikle delta önü ilerlemeleri ve çökelim açısından farklılıklar göstermiştir. Deltaların, yoğun sediman taşınımı nedeni ile deniz seviyesindeki alçalmalar ve yükselmeler sonucu kıyı şeridinde transgresyon ve regresyon hareketleri gözlenmiştir. Ayrıca bölgede daha önceden açılan arama kuyusu bilgileri, kronostatigrafi açısından önem taşımaktadır. Çok kanallı sismik veriler incelenerek, Çandarlı Körfezi ve çevresinin sismik stratigrafisi ve sediman taşınımı araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The western part of Turkey and its surrounding provinces are one of the most rapidly deforming continental areas as characterized by significant geophysical and geological features, such as wide spread seismic and volcanic activities, high heat flowin tense faulting and folding fast spatial variations of the gravity and magnetic fields. The pre-Miocene tectonic framework of the are aaround Izmir-Çandarlı can be characterized by the N-NE trending faults. These faults are cut off orthogonally by a predominantly west-north west fault system resulted from the late Miocene extension. The most prominent structural and morphological features of there gionare E-W trending normal faults where they are defined as the graben boundaries. It was affected not only by the development of the Çandarlı graben related with the N-S opening tectonics but also by the west ward movement of the Anatolian Plate. After the volcanic episode, Çandarlı basin region began to be deformed under the E-W compression along with the N-S extension. During this deformation, NE-SW and NW-SE faults which are stil active and have seismic risks, have been developed.An important rivers flow to this region are Bakırçay, Madra, Gediz deltas and the depositional structure have formed by deltas, especially such as prodeltas that have been difference between structures. The regression and transgression actions have observed along the shoreline as a result of the increase and decrease of a sea level due to this delta is occured very dense sediment accumulation. Furthermore, the informations from drilled well is important in terms of chrostratigraphy. Seismic stratigraphy of Çandarlı Bay and its surrounding area have been interpreted and its relation with sediment accumulation has been investigated by using multi-channel seismic data.