Eğrigöz masifi kuzey ve batı kesimi (Tavşanlı/Kütahya) polimetalik cevherleşmelerinin jenetik incelenmesi ve jeodinamik ortam koşullarının tanımlanması
Genesis of polymetallic mineralization in the west and northern of Eğrigöz massif (Tavşanlı/Kütahya) and definition of their geodynamic environmental conditions
- Tez No: 136799
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMET ÖZGENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Egrigöz Masifi, Polimetalik Cevherleşme, Manyetit, Pirotin, Skarn, Hidrotermal. vu, Egrigoz Massif, Polymetallic Mineralization, Magnetite, Pyrrhotite, Skarn, Hydrothermal. rx
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomik Jeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZET Çalışma alanı Pontit Kıtası'nı Anatolit-Torit Kıtası'ndan ayıran Îzmir-Ankara Zonu'nun güneyinde, Menderes Masifi'nin kuzey kenarında, Çaldibi, Güreprnar, Örencik, Gerni ve Küreci köyleri çevresinde (Tavşanlı, Emet / Kütahya) yer alır. Çalışma alanında stratigrafik istif alttan üste Paleozoyik yaşlı şistler ve kristalize kireçtaşı, Orta Triyas yaşlı konglomera-kumtaşı, Üst Triyas-Maestrihtiyen yaşlı kireçtaşı, Kretase yaşlı kumtaşı-şeyl, Oligosen yaşlı Eğrigöz Plütonu, Miyosen yaşlı andezit ve Kuvaterner yaşlı alüvyon şeklindedir. Çalışma alanında 7 farklı lokalitede izlenen cevherleşmelerden Maden tepe cevherleşmesi dışındaki tüm cevherleşmeler Eğrigöz Plütonu ile şistler arasındaki kontakta, hornfels içinde yer alır. Maden tepe cevherleşmesi Eğrigöz Plütonu ile kristalize kireçtaşı kontağında, kireçtaşı içindedir. Yalnızca Karataş tepe cevherleşmesi hidrotermal tipi bir cevherleşme olup, diğer tüm cevherleşmeler skarn tipidir. Elçekkaşı sırtı cevherleşmesi ve Maden tepe cevherleşmesi saçınımlı ve stokverk tarzında, Karataş tepe cevherleşmesi esas olarak damar şeklinde ve yer yer yan kaya içinde saçınımlı ve stokverk tarzındadır ve diğer tüm cevherleşmeler mercek şeklindedir ve genellikle masif cevherdir. Sakan tepe, Katranlı dere, Çavdarlık dere ve Göğez dere cevherleşmelerinde esas cevher mineralleri pirotin ve manyetittir. Elçekkaşı sırtı ve Maden tepe cerhleşmelerinde esas cevher minerali manyetittir ve Karataş tepe cevherleşmesinde esas cevher minerali spekülatiftir.Skarn tipi cevherleşmelerin genel mineral parajenezi piroksen, granat, plajioklas, amfibol, epidot, kuvars, kalsit, klorit, skapolit, apatit, sfen, turmalin, aksinit, serisit, ilmenit, manyetit, pirotin, kalkopirit, pirit, arsenopirit, pirit, rutil, götit, hematit, melnikovit pirit, linneit, gersdorfit, siderit ve anatas şeklindedir. Esas cevher mineralleri olan manyetit ve pirotin ve ilmenit ilerleyen alterasyon evresinde, piroksen ve granatlardan sonra oluşmuşlardır. Diğer cevher mineralleri ilerleyen evrenin sonunda ve gerileyen alterasyon evresinde ve süperjen evre boyunca oluşmuşlardır. Hidrotermal tipi bir cevherleşme olan Karataş tepe cevherleşmesinin genel mineral parajenezi spekülarit, pirotin, ilmenit, rutil, kalkopirit, pirit, anatas, götit, siderit, kuvars, serisit ve epidot şeklindedir. Esas cevher minerali olan spekülarit hidrotermal kuvars damarı içinde kristalize olmuş lameller ve iğnecikler şeklindedir. Cevherleşmelerin tümü Eğrigöz Plütonu magmatizmasıyla ilişkili olarak yan kaya içinde, proksimal zonda oluşmuştur. Özellikle Eğrigöz Plütonu'nun kuzey kontağı boyunca izlenen Sakari tepe cevherleşmesi, Katranlı dere cevherleşmesi, Çavdarlık dere cevherleşmesi ve Göğez dere cevherleşmesinde ilmenit, manyetit ve pirotin birlikteliği bu cevherleşmelerin nispeten yüksek ısılarda oluştuğunu göstermektedir. Jeokimyasal incelemeler sonucunda Eğrigöz Plütonu'nun granit ve granodiyorit bileşimli, kalkalkalen, r>eralüminli ve I-tipi bir magmanın ürünü olduğu tespit edilmiştir. Granitleşme çarpışma esnasında, volkanik yay ortamında başlamış ve çarpışma sonrasında sona ermiştir. Çizilen spider diyagramlarına dayanarak Eğrigöz Plütonu'nun alt kabukta bölümsel ergime sonucu oluşa geldiği, yükselme esnasında Rb gibi uyumsuz elementlerce oldukça zenginleştiği ve Eu gibi oldukça uyumlu elementlerce güçlü bir şekilde tüketilmiş olduğu saptanmıştır. Eğrigöz Plütonu'nun jeokimyasal karakteristikleri göz önüne alınarak dünyadaki önemli skarn ilişkili plütonlarla karşılaştınidığmda, Eğrigöz Plütonu'nun baskın vıolarak W ve Mo skarn ilişkili Plütonlarla benzerlik gösterdiği, ancak Fe skarn ilişkili Plütonlarla her hangi bir benzerlik göstermediği anlaşılmıştır. Cevherleşme bölgesinde baskın metal demirdir (Fe) ve Fe tenörü %17,46 - %46,66 arasında değişim sunar. Özellikle Eğrigöz Plütonu'nun kuzey kontağı boyunca gözlenen Göğez dere, Sakari tepe, Çavdarlık dere ve Katranh dere cevherleşmelerinde cevher tenörü yüksektir ve % 48 Fe'e ulaşabilir. Demirin zenginleştirilmesi işlemlerinde istenmeyen bir element olan kükürt oram bu cevherleşmelerde %31'e kadar yükseldiği gözlenmiştir. Kükürt konsantrasyonu özellikle cevherleşme bölgelerinde pirotinin manyetite oranla nispeten daha zengin olduğu alt kotlarda daha yüksektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The study area is located in south of Izmir- Ankara Suture which seperates Pontid Continent from Anatolid-Torid Continent, covers the northern part of Menderes Masif and around of Caldibi, Gurepinar, Örencik, Gerni and Kureci town (Tavsanli, Emet - Kütahya). The stratigraphic units of the area are Paleozoic schist and crystallized limestone, Middle Triassic conglomerate-sandstone, Upper Triassic-Maestrichtien limestone, Cretaceous sandstone-shale, Oligocene Egrigoz Plüton, Miocene andesite and Quaternary alluvium. Mineralization in 7 different localities were determined in the study area. All of the mineralization except for Maden Tepe mineralization is located in hornfels in contact between Egrigoz Plüton and schist. Maden Tepe mineralization is located in crystallized limestone in contact between Egrigoz Plüton and the limestone. Karatas Tepe mineralization is an hydrothermal type mineralization and all of other mineralization are skarn type. Elcekkasi Sirti and Maden Tepe mineralization are stockverk and disseminated type ore, Karatas Tepe mineralization is vein type and rarely stockverk and disseminated type ore in wall-rock and other mineralization are lens type and masif ore. Main ore minerals are magnetite and pyrrhotite in Sakari Tepe, Katranli Dere, Cavdarlik Dere and Gogez Dere mineralization. In Elcekkasi Sirti and Maden Tepe mineralization, main ore mineral is magnetite and main ore mineral of Karatas Tepe mineralization is specularite. vmThe general paragenetic sequence of skarn type mineralization consists of pyroxene, garnet, plagioclace, amphibole, epidote, quartz, calcite, chlorite, scapolite, apatite, sphene, turmaline, axinite, serisite, ilmenite, magnetite, pyrrhotite, chalcopyrite, pyrite, arsenopyrite, linnaeite, gersdorffite, rutile, gothite, hematite, melnicovit pyrite, siderite and anatas. Magnetite and pyrrhotite which are main minerals and ilmenite were occured after occurance of pyroxene and garnet in prograd alteration stage and other ore minerals were occured in the end of the prograd alteration stage and during retrograd alteration stage and supergene stage. The general mineral paragenesis of Karatas Tepe mineralization consists of specularite, pyrrhotite, ilmenite, rutile, chalcopyrite, pyrite, anatas, gothite, siderite, quartz, serisite and epidote. Specularite, is main ore mineral of the locality, is lamels crystallized in hydrothermal quartz vein. All of the mineralization are spatially and temporally associated with Egrigoz Plüton and were formed as a proximal skarn assemblage in metamorphic host. Ilmenite, magnetite and pyrrhotite assemblage which was observed in esspecially Sakari Tepe, Katranli Dere, Cavdarlik Dere and Gogez Dere mineralization suggest that these mineralization were formed at relatively high temperatures. Geochemical evidence suggest that Egrigoz Plüton is product of a magma which has granitic and granodioritic, kalkalkaline, peraluminous composition and is I-type. Granite intruded in regional metamorphic rocks, and represents in syn-collisional and post-collisional tectonic environment in geodynamic terms. If Egrigoz Plüton is compared with important skarn related plutons in the world, it's seen that the geochemical composition of Egrigoz Plüton especially shows similarity to W and Mo skarn related plutons and no similarity is observed with Fe skarn related plutons. Iron is dominant metal in mineralization localities. There is also copper in mineralization.