Investigation of surface acoustic waves in solid
Katılarda yüzeysel akustik dalgaların incelenmesi
  1. Tez No: 136812
  2. Yazar: AHMET MURAT ŞENIŞIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. COŞKUN İŞÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gerilim, deformasyon, Hooke kanunu, esneklik sabitleri, Christoffel denklemleri, hareket denklemleri, yüzeysel dalga, trasduser, Stress, strain, the Hooke's law, The elastic coefficients, the Christoffers equations, acoustic surface wave, transducer
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu çalışmada öncelikle katılarda ilerleyen dalgalar için önemli olan gerilim, deformasyon, Hooke kanunu, Qj esneklik sabitleri ve Christoffel denklemleri gibi önemli tanımlar yapılmıştır. Ayrıca, kübik kristallerde [100] ve [110] doğrultularında ve izotropik ortamda bulk dalgalar için çözüm elde edilmiştir. Daha sonra, akustik yüzeysel dalganın tanımı yapılarak yine kübik kristallerde [100] ve [110] doğrultularında ve izotropik ortamda çözüm elde edildi. Üçüncü bölümde, elde edilen denklemlerin Mathematica4.0 paket bilgisayar proramı yardımıyla nasıl çözüleceği anlatıldı. Son bölümde ise Mathematica4.0 paket programı yardımıyla elde edilen sonuçların değerlendirmesi yapıldı.
Özet (Çeviri)
In this work, firstly, we explained some parameters such as stress, strain, Hooke's law, the Cy elastic coefficients and the Christoffers equations which are important parameters for propagating waves in solids. Then, we obtained the solutions in the [100] and [110] directions for anisotropic medium and also isotropic medium. Furthermore, acoustic surface wave is expressed. Hence, the solutions for acoustic surface waves in cubic crystals in the [100] and [110] directions are obtained. In chapter three, we explained the way of solution of the equation of surface wave by using Mathematica 4.0 packet program. Finally, in the last chapter, the data obtained by using Mathematica 4.0 packet program are investigated.