Çağdaş varoluşçu felsefelerde birey olmak ve birey olarak kadın
To be an individual in modern existentialist philosophy and woman as an individual
  1. Tez No: 137117
  2. Yazar: BARAN KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SARA ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Varoluşçuluk, birey, birey olarak kadın, boğuntu, özgürlük, kendisi için varlık, kendinde varlık
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
“Varoluşçuluk”, bireysel varoluşun felsefe açısından büyük önem taşıdığını ileri süren görüşlerin genel adıdır. Topluluk içinde kaybolmuş insanın, tek insanın, kendisini bulması varoluşçu felsefenin temel sorularındandır. Dinci varoluşçuluğun en önemli temsilcisi Kierkegaard, felsefesinde özellikle Hegelci felsefeye karşı çıkmıştır. Kierkegaard'a göre, Hegelci felsefe, varoluşun“öz”ünü mantıksal form ve ilkelerle göz ardı etmiştir. Kierkegaard'a için varoluş, şimdi ve burada olan insanın emprik ve bireysel gerçekliğidir. Kierkegaard'a göre insanın bireysel gerçekliğinin, varoluşunun üç aşaması vardır: a) Estetik Varoluş b) Etik Varoluş c) Dinsel Varoluş. Tanrıtanımaz varoluşçuluğun en önemli temsilcisi Sartre' dır. İnsanın değeri ve özgürlük anlayışı Sartre felsefesinde ön plana çıkar. Sartre varlığı, 'Kendisinde- varlık' ve 'Kendisi-için-varlık' olmak üzere iki kategoriye ayırır. Sartre için özgürlük eksiklik ile eş anlamlıdır. Sartre'a göre özgürlük, tek değer kaynağıdır ve başka erek taşımaz. Varoluşçuluğun ele aldığı konu, özünü arayan bireydir. Bu anlamsız varoluş içinde insanın yapması gereken şey, anlamsız dünyaya başkaldırmak ve kendi değerlerini oluşturmak olmalıdır. Bütün bu varoluşçu düşüncelere rağmen kadın birey olarak tam anlamıyla kendini gerçekleştirememiştir. Feminist bakış açısına göre erkek üstünlüğü olan toplumlarda, erkek geleneksel olarak kadınlar üzerinde yoğun bir biçimde baskı kurmaktadır. S imone de Beauvoir'ın çözümlemesine göre, her iki cins bir birlerini özne ve başkası olarak görmelidir.
Özet (Çeviri)
“Existentialism”is the common name of the point of the view that puts forward the idea of individual existence has great importance for philosophy. The humans lost in the community, solitary humans finding out himself are the main questions of Existentialism. Kierkegaard, the most important representative of religious Existentialism, was especially against Hegel's philosophy. According to Kierkegaard, Hegel's philosophy didn't take the“essence”of existence in to because of the logical forms and the principles.For Kierkegaard, existence is the experimental and individual reality of the humans being present here at the moment. According to Kierkegaard, there are three stages of the humans individual reality and existence : a) Aesthetics Existentialism b) Ethics Existentialism c) Religious Existentialism The most important representative of Atheism is Sartre. The value of the human and the comprehension of freedom are outstanding in Sartre's philosophy. Sartre divides the being in two categories as“Being in itself and ”Being in forself '. For Sartre freedom and deficiency are synonymous. According to Sartre freedom is the unique value source and it doesn't have any other purpose. The subject that Existentialism is concerned with is the individual losing his essence. In this meaningless existence the thing that the human has to do is to rebel against this meaningless world and to make his own values. Despite all these existential thoughts woman couldn't realize herself perfectly. According to the feminist point of the view in societies in which man is superior than woman, man traditionally puts pressure on woman. According to Simone de Beauvoir's analysis, both of the sexes must accept themselves as a subject and as a separated individual.