Kitle ve siyasal iktidar ilişkisi açısından küreselleşme ve karşıtları
Globalisation and its againsts from angle relations between mass and political power
- Tez No: 137133
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE AZMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kitle, Siyasal İktidar, Emperyal Otorite Modeli, Küreselleşme, Küreselleşme Karşıtı Hareket, Aktivist, Mass, Political Power, Imperial Authority Model, Globalism, The Movement Against to Globalisation, Activist
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 242
Özet
11 ÖZET Bu çalışma, küreselleşme karşıtı hareketi yeni toplumsal hareketler kuramı çerçevesinde ele alarak kitle olgusunu olumsuzlayan gerek klasik kitle kuramlarının, gerekse de post-modern kuramların iddialarını tartışmaya açmaktadır. Küreselleşme karşıtı hareketin dünyada değişen siyasal iktidar yapışma göre, amaçları, bileşenleri, eylem biçimleri, sosyo-ekonomik ve sosyo-politik özellikleri bakımından aldığı yeni pozisyonu incelemektedir. Post-modern kuramlar, küreselleşme sürecini olumlar nitelikte kuramlardır ve tarihin gelinen noktasında kitlelerin de tarihsel misyonlarını yitirdikleri, meta-anlatıların iflas ettiği, liberalizmin nihaî insanî hükümet biçimi olduğu gibi iddialar öne sürmektedirler. Öte yandan ulusal ve küresel basın yayın organlarında, küreselleşme sürecinin mevcut durumuna ve bu süreci yönlendiren devlet ve kurumlara karşı yoğun kitlesel protestoların görüntüleri izlenmektedir. Bu çalışmada işte bu gerilimin iki ucu değerlendirilerek bir hayli iddialı olan kuramlar tartışılmıştır.“Kitle olgusu tarihsel ve sosyolojik bir olgudur ve toplum var oldukça kitleler de varlığını sürdürür”biçimindeki temel yaklaşıma sadık kalınarak ancak öte yandan da değişen toplumsal, ekonomik, politik, kültürel ve teknolojik süreçlerin yönü doğrultusunda kitle hareketlerinin değişim gösterdiği ortaya konulmuştur. Bu bağlamda çalışma toplumbilim alanında kitlelerin söz konusu değişiminin bugününü açıklamaya yeter bir kuramsal yaklaşıma ihtiyaç olduğuna işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
m ABSTRACT This study has been tried to analyze the movement against globalisation, within the perspective of the new social movement theory. As it is known, both the classical mass theories and the post-modern theories criticize the fact of mass negatively. This study debates this negative approach. As the political power structure of the world changes, the masses have taken new forms. The movement against to globalisation has shown such a kind of change. While the post-modern theories approach the process of the globalisation as positive, they claim that the masses lose their historical missions, meta-narratives end, liberalism is the latest humanity governing way etc. On the other hand, it has been followed that the scenery of the masses against to globalism, who protest the globalsation process at the national and global media. In this study the post-modern theories which have highly strong claims are debated by considering two ends of this tension. The basic assumption of this study is that“the mass fact is the sociological and historical fact and the masses will exist as the society exists”. But it has been observed that the mass movement will change with the change of the social, economical, political and technological structures. Within this context, this study has been pointed out that there is a need for a theoretical approach to explain changes of the masses today for the sociology literature.