Otel işletmelerinde firma değerlemesi ve önemi
Firm valuation and its importance in hotels
- Tez No: 137132
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YILDIRIM BEYAZIT ÖNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Firma değerlemesi, değer yaratımı, ekonomik katma değer yöntemi (EVA), hissedar, yatırım üzerinden sağlanan getiri, otel işletmeleri, Firm valuation, value creation, economic value added (EVA) method, shareholders, return on invested capital, hotel establishments
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 272
Özet
11 OTEL İŞLETMELERİNDE FİRMA DEĞERLEMESİ VE ÖNEMİ ÖZET Günümüzde finans fonksiyonunun temel amacı firma değerinin, hissedarları açısından maksimum kılınmasıdır. Bu nedenle yöneticiler, firma değerinin doğru bir şekilde tespitine ve firma değerinin etkin bir şekilde yönetilmesine önem vermektedirler. Hissedarlarını memnun edemeyen firmalar, uygun ve yeterli finansman kaynağı bulamayacakları için varlıklarım sürdüremeyeceklerdir. Turizm sektöründe faaliyet gösteren otel işletmelerinin sahip oldukları özelliklerinden dolayı otel yöneticileri firma değerinin etkin bir şekilde tespit edilip yönetilmesine önem vermelidirler. Çünkü otel işletmeleri kuruluş ve işletme aşamasında yüksek sermayeye ihtiyaç duyan işletmelerdir. Sahip oldukları bu özellik ve yaşanan ekonomik krizler sonucunda otel işletmelerinin yatırdıkları sermaye üzerinden sağladıkları getiri düzeyi azalmaktadır. Bu da otellerin finansal yapılarını olumsuz etkilemektedir. Bu çalışmanın amacı, otel işlemelerinde firma değerinin tespiti ve yönetilmesinin önemini vurgulayarak otel işletmelerinde firma değerini belirleyen değişkenlerin saptanarak bu değişkenlerin firma değerine etkisini ortaya koymaktır. Bununla beraber firma değerini hesaplama yöntemlerinden EVA yönteminin otel işletmelerinde uygulanabilirliğini incelemektir. Uygulama sonuçlarına dayanılarak EVA yöntemine göre otel işletmelerinin firma değerleri hesaplanma süreci hakkında bilgi verilmektedir.
Özet (Çeviri)
Ill FIRM VALUATION AND ITS IMPORTANCE IN HOTELS SUMMARY Recently the main objective of finance function is to value creation and make wealth maximization of shareholders. That's why firm managers pay attention to value calculation correctly, value creation, value manage and wealth maximization for their shareholders. Firms which don't pay attention to value creation and management, can't satisfy their shareholders' expectations. These firms can't find suitable financial sources for their investments and their financial structures get worse so they might go bankrupt. Because of hotels have characteristics, hotel managers should attach importance to calculate and manage firm value effectively. Hotels need intensive capital during investing and administrating. This reason and especially economic crises cause decreasing the return on invested capital of hotels and effect the financial structures of hotels negatively. The purpose of this study is to determine calculating firm value, managing value effectively and value factors in hotels. Also, this study examines whether EVA method to calculate and manage firm value in hotels. In addition to the conceptual framework provided in this thesis, a field study has been conducted to investigate whether one five stars hotel and three tourism establishments in Istanbul Stock Exchange by using financial inputs between 1996-2002 for valuation. Finally determine process of hotel valuation by using EVA method.