Abdullatif Harputi'nin Tarih-i İlm-i Kelam adlı eseri ve kelam ilmi açısından analizi
The Work the history of the theology of Abdullatif Harputi and the analysis of it from the perspective of the theology
  1. Tez No: 137159
  2. Yazar: ÖZDEN KANTER EKİNCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKAN YAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Harputi, Tarih-i İlm-i Kelam, Kelam, mezhep, fırka, Harputi, The History of Theology, Theology, islamic Sects
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Ill ÖZET Yüksek Lisans ABDULLATİF HARPUTİ'NİN“TARİH-İ İLM-İ KELAM”ADLI ESERİ VE KELAM İLMİ AÇISINDAN ANALİZİ Özden KANTER EKİNCİ Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Temel İslam Bilimleri Anabilimdah 2003, Sayfa: VI+106 1 9. Yüzyılın ikinci yarısı ile 20. Yüzyılın ilk yarısında yaşayan Harputi, yeni kelam ilmi dönemi kelamcılan arasında kabul edilmektedir. Fakat yaptığımız inceleme ve araştırmalar neticesinde, Harputi'nin düşünce bağlamında ileri görüşlü, yeniliklere açık bir alim olmasına rağmen, bu düşünce tarzının eserlerine yansımadığını söyleyebiliriz. Eserlerinden klasik kelam ilmi yöntem ve konularından sıyrılamamıştır. Nitekim, Tarih-i İlm-i Kelam isimli eseri de bir milel ve nihai türü eseri özelliği taşımaktadır. Bu klasik tarzın yanında Harputi, kelam ilminin çağın problemlerini konu almasını, alimlerin de bu problemleri keşf ve çözüm yoluna gitmesi gerektiğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY Yüksek Lisans ABDULLATİF HARPUTİ'NİN“TARİH-İ İLM-İ KELAM”ADLI ESERİ VE KELAM İLMİ AÇISINDAN ANALİZİ Özden KANTER EKİNCİ Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Temel İslam Bilimleri Anabilinıdalı 2003, Sayfa: VI+106 Harputi, who lived between the second part of ninetheeth centuary and the first part of twentieth centuary is accepted among the sciefisth of new theology science. Altough he had a furtest point of view and he has open to the newness. This sort of his opinions weren't seen in his books he couldn't get away from the classical subjects of theology. As we see in his book Tarih-i İlmi Kelam (The History of Theology) has the features of the sects (milal and nihal) book. Beside this classical features Harputi says that science of theology should determine the problems of that age and scienfist should find out this problems and try to solve them.