Avrupa Para Birliği'nin Avrupa Birliği üye ve aday ülkeleri ile Türk ekonomisi üzerine makro ekonomik etkiler
The Macro economic effects of Monetary Union on Turkish economic policy and other members and candidates of European Union
  1. Tez No: 137229
  2. Yazar: GÖKÇEN SAYAR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. METİN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik ve Parasal Birlik, Avrupa Birliği, Euro, Tek Para Sistemi, Ekonomik Entegrasyonlar, TARGET, Economic and Financial Union, European Union, Euro, Union Currency System, Economic Integrations, TARGET
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
ÖZET AVRUPA TEK PARA SİSTEMİNİN TÜRK EKONOMİSİ İLE AVRUPA BİRLİĞİ ÜYE VE ADAY ÜLKELERİ ÜZERİNE MAKRO EKONOMİK ETKİLERİ SAYAR, Gökçen Yüksek Lisans Tezi, İktisat Ana Bilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd.Doç.Dr. Metin YILDIRIM Mayıs, 2003, Sayfa 91. Avrupa'da 1960'lı yıllardan bu yana Ekonomik ve Parasal Birliğin sağlanmasına yönelik girişimlerin sonuçlan günümüzde alınmıştır. Böylelikle Avrupa Birliği'nin kendisine hedef olarak gösterdiği aşamalardan birisi daha gerçekleşmiştir. Parasal bütünleşme çerçevesinde ortak para politikalanmn uygulanmasıyla birlikte, ortak para birimi_,Euro kullanılmaya başlamıştır. Euro 'nun kullanımı birliğe üye ülkeleri doğrudan etkilerken, birlik dışı ülkeleri de dolaylı olarak etkilemektedir. Avrupa Birliği'ne üye olabilme çabalarını sürdüren Türkiye ve diğer aday ülkeler, Avrupa Birliği'ndeki bu gelişmelerden etkilenmektedirler. Avrupa Birliği'ndeki bu gelişmelerden etkilenme her aday ülkenin içinde bulunduğu şartlara göre farklılıklar gösterebilmektedir. Aday ülkelerden birliğin öngördüğü kriterleri sağlayanlar tam üyelik hakkı elde etmişlerdir. Halen Gümrük Birliği ilişkisi nedeniyle tam üyelik sürecinde belli bir mesafe alan Türkiye, Birliğin öngördüğü kriterleri sağladığı taktirde tam üyelik hakkı elde edecektir. Türkiye'nin uyum sürecini hızlandırması, bunun için de gerekli olan yapısal ve kurumsal düzenlemeleri yerine getirmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE MACRO ECONOMIC EFFECTS OF MONETARY UNION ON TURKISH ECONOMIC POLICY AND OTHER MEMBERS AND CANDIDATES OF EUROPEAN UNION M.A. Thesis, Department of Economics Supervisor: Asst. Prof. Dr. Metin Yıldırım May, 2003, 91 Pages. Since 1960s, Europe has had gone enterprises to establish financial and economic union among the European countries, and nowadays, they have reached their purposes which have been planned ahead. In fact, Europe has had one of their major goals, when they began to use a common currency, Euro, (?) and they have put common financial policies in to use. The use of Euro has been affectig the countries, which are members of the European Union directly and other countries indirectly. Turkey and other countries, trying to be the member of the Union are influenced from all of the changes that are taken into consideration by the European Union. The impact varies according to the conditions of each country. Candidate countries which have all the features requested by the Union could have the full rights to enter the European Union. Turkey, still waiting for the full membership, has had important phases in the way of membership due to Custom Union. If Turkey can fulfill all the conditions requestedby the union, it will be a member, hence, it should pace up in the period of meeting the conditions of full membership of European Union, and it should make all necessary legal and structural regulations.