Kemal Tahir'in Türk romanı düşüncesi
Kemal Tahir's idea of the Turkish novel
  1. Tez No: 137620
  2. Yazar: SEÇKİN SEVİM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TALAT SAİT HALMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Roman Kuramı, Türk Romanı Düşüncesi, Kuramsal Geçerlilik, Yerli”Roman, Theory of the Novel, Idea of the Turkish Novel, Theoretical Validity, Native”Novel
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Kemal Tahir (1910-1973), edebiyatın ve düşünce hayatının özgünlükten çok taklitle yürüdüğü bir ülkede, sanatı ve düşünceleriyle genel eğilimlerin dışında kalabilmiş birkaç yazardan biridir. Yazarın romancılığını iki döneme ayrılabiliriz. Kemal Tabir' in 1930'lu yılların başında Geçit dergisinde Anadolu üstüne yayımladığı yazı dizisi, 1941 yılında Tan gazetesinde tefrika edilen Göl İnsanları hikâyeleri ve 13 yıl kaldığı Anadolu hapisanelerinde Türk köylüsü hakkında yaptığı gözlemlere dayanarak yazdığı romanları, yaşamını Türk insanının gerçeğini aramaya adamış bir romancının birinci dönemini temsil eder. Yazan, 1960'lı yılların başında Osmanlı tarihi çalışmalarına yönlendiren de, yaşamının son on yılında gerçek bir entellektüel tutkuya dönüşen bu arayıştır. Bu çalışmalar sonucunda, Kemal Tahir' in Osmanlı tarihi konusundaki politik yorumlarında gerçekleşen dönüşüm, yaşamının ikinci dönemini başlatır. Yorgun Savaşçı (1965) romanının yayımlanmasıyla birlikte kesin olarak başlayan ikinci dönemde, Osmanlı devletinin siyasal ve kültürel mirasını sahiplenen bir söylemi benimseyen Kemal Tahir, birtakım tartışmalı görüşler ortaya atmıştır. Türk toplumunun Batılı toplumlardan farklı olduğu iddiasını temellendiren bu görüşler, Kemal Tahir' in Türk romanı düşüncesinin ideolojik arka plânım oluşturur.“Kişinin dramı”na karşı“toplumun dramı”nın ön plâna çıkarılması ve Türk romancısına sosyal bilimler alanında araştırmalar yapma zorunluluğu yüklenmesi, Kemal Tahir' in Türk romanı düşüncesinin temel dayanaklarıdır. Bu çalışmanın amacı, Kemal Tahir'in Türk romanı düşüncesinin kuramsal geçerliliğini sorgulamaktır.
Özet (Çeviri)
Kemal Tahir (1910-1973) is one of the few writers who have remained outside of general tendencies relating to art and thought in a country where literature and ideas are dominated by imitation rather than authenticity. Tahir' s work as a novelist may be divided into two periods. In his essays about Anatolia, published in Geçit, an amateur literary journal of the 1930's, in Göl İnsanları, stories serialized in Tan daily in 1941 and in his novels about Turkish peasant life based on his observations in several rural jails - where he served time for thirteen years - represent the first period during which he devoted his life to exploring the social reality of the Turkish people. This exploration, which was transformed into a genuine intellectual passion in the last decade of his life, led Kemal Tahir to focus on research into Ottoman history in the early 1960's. Consequently, Kemal Tahir experienced a transformation in his political interpretation of the history of the Ottoman Empire which marks his second period beginning specifically with the publication of his novel Yorgun Savaşçı (1965). In the second period, Kemal Tahir, having accepted and welcomed the historical and cultural heritage of the Ottoman Empire as a positive development, brings forward various polemical arguments. These arguments - based on the thesis that Turkish society is inherently different from Western societies - form the ideological background of Kemal Tahir' s idea of the Turkish Novel. In the narrative, he assigned a higher priority to“social drama”than to“individual drama”and argued that a novelist should conduct sound sociological research before embarking on his writing. The aim of this study, then, is to examine the theoretical validity of Kemal Tahir' s idea of the Turkish novel.